Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест Высшего совета правосудия за 26 июня - 8 июля

Реклама

Материал публикуется на языке оригинала

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187357_ukhvaleno-rshennya-pro-perevedennya-9-suddv-apelyatsynikh-sudv

1. Ухвалено рішення про переведення 23 суддів апеляційних судів

Вища рада правосуддя ухвалила перевести суддів:

апеляційного суду міста Києва Дзюбіна В'ячеслава Вікторовича - на посаду судді Київського апеляційного суду;

апеляційного суду міста Києва Заришняк Галину Миколаївну - на посаду судді Київського апеляційного суду;

апеляційного суду Київської області Зіміну Вероніку Борисівну - на посаду судді Київського апеляційного суду;

апеляційного суду Закарпатської області Мацунича Михайла Васильовича - на посаду судді Закарпатського апеляційного суду;

апеляційного суду Київської області Орла Анатолія Івановича - на посаду судді Київського апеляційного суду;

Харківського апеляційного адміністративного суду Рєзнікову Світлану Сергіївну - на посаду судді Другого апеляційного адміністративного суду;

апеляційного суду Херсонської області Радченка Сергія В'ячеславовича - на посаду судді Херсонського апеляційного суду;

апеляційного суду Київської області Березовенко Руслану Вікторівну - на посаду судді Київського апеляційного суду;

апеляційного суду Київської області Голуб Світлану Анатоліївну - на посаду судді Київського апеляційного суду;

апеляційного суду Київської області Дригу Андрія Миколайовича - на посаду судді Київського апеляційного суду;

апеляційного суду Харківської області Чопенка Ярослава Вікторовича - на посаду судді Харківського апеляційного суду;

апеляційного суду Харківської області Шабельнікова Сергія Кузьмича - на посаду судді Харківського апеляційного суду;

Київського апеляційного господарського суду Тарасенко Кароліну Віталіївну - на посаду судді Північного апеляційного господарського суду;

Київського апеляційного господарського суду Ткаченка Бориса Олександровича - на посаду судді Північного апеляційного господарського суду;

Харківського апеляційного господарського суду Істоміну Олену Аркадіївну - на посаду судді Східного апеляційного господарського суду;

апеляційного суду Львівської області Галапаца Ігоря Івановича - на посаду судді Львівського апеляційного суду;

апеляційного суду Запорізької області Гончара Олександра Сергійовича - на посаду судді Запорізького апеляційного суду;

апеляційного суду Луганської області Орлова Ігоря Володимировича - на посаду судді Луганського апеляційного суду;

апеляційного суду Луганської області Чобура Олександра Володимировича - на посаду судді Луганського апеляційного суду;

апеляційного суду міста Києва Білич Ірину Михайлівну - на посаду судді Київського апеляційного суду;

апеляційного суду міста Києва Мараєву Наталію Євгеніївну - на посаду судді Київського апеляційного суду;

апеляційного суду Київської області Семенцова Юрія Вадимовича (на фото) - на посаду судді Київського апеляційного суду;

Київського апеляційного господарського суду Яковлєва Михайла Леонідовича - на посаду судді Північного апеляційного господарського суду.

2. Трьох суддів звільнено у відставку

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у відставку:

Погасій Ольгу Федорівну - з посади судді Московського районного суду міста Харкова;

Яковця Олександра Федоровича - з посади судді Роменського міськрайонного суду Сумської області;

Лілію Андрюшину - з посади судді Заводського районного суду міста Запоріжжя.

3. Звільнено суддю, що самоусунувся від правосуддя

Суддю Ржищевського міського суду Київської області Романа Керімова звільнено з посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку. Встановлено, що суддя фактично з 2015 року самоусунувся від виконання професійних обов'язків, зокрема стосовно здійснення правосуддя, виконання обов'язкових дій щодо подання декларацій доброчесності судді, родинних зв'язків судді, а також декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

https://ips.ligazakon.net/document/view/t378100?docId=t378100&productAlias=ips_web

4. Звільнено суддю, який відмовився виконувати свої обовязки через незабезпечення його безпеки

Суддю Горностаївського районного суду Херсонської області Олександра Шумила звільнено з посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку. З 18 січня 2018 року суддя був відсутній на робочому місці, про поважність причин відсутності не повідомив, хоча мав таку можливість. У письмових поясненнях, що надійшли до ВРП 28 серпня 2018 року, суддя Шумило О.М. щодо причин своєї відсутності на робочому місці зазначив, що 4 липня 2017 року став жертвою злочинного посягання, внаслідок чого йому були завдані легкі тілесні ушкодження. За твердженням судді, виконувати свої обов'язки він не може, оскільки не забезпечено його безпеку. 9 жовтня 2017 року суддя Шумило О.М. звернувся до Горностаївського районного суду Херсонської області із заявою про застосування спеціальних заходів забезпечення безпеки на підставі Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів». Постановою голови Горностаївського районного суду Херсонської області у задоволенні вказаної заяви відмовлено. Оцінюючи обставини, встановлені під час розгляду дисциплінарної справи, Дисциплінарна палата дійшла висновку про відсутність будь-яких поважних причин, які могли б виправдати тривале невиконання суддею обов'язків, а також неповідомлення Горностаївського районного суду Херсонської області про причини відсутності на робочому місці протягом тривалого часу (з 18 січня 2018 року).

5. ГПУ має надати інформацію про розслідування злочину за фактом погроз судді

Суддя Олександр Ачкасов зазначив, що під час судового засідання у кримінальному провадженні громадянин К., обвинувачений у вчиненні злочинів, передбачених частиною першою статті 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України та іншими, поводив себе агресивно, нецензурно висловлювався, у зв'язку із чим був попереджений головуючим суддею про видалення із зали судового засідання, однак свою поведінку не змінив. Відразу після судового засідання громадянин К., перебуваючи під вартою, у залі судового засідання у присутності прокурора Запорізької місцевої прокуратури, захисника, секретарів судових засідань, конвоїрів, почав погрожувати головуючому судді насильством та вбивством після звільнення з-під варти. ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розслідування злочину за фактом втручання в діяльність судді.

6. Триває робота над посібником щодо дисциплінарного провадження стосовно суддів

26 червня 2019 року у ВРП відбулася робоча зустріч представників ВРП з експертами Програми USAID «Нове правосуддя», метою якої стало планування роботи над посібником щодо дисциплінарного провадження стосовно суддів. Посібник призначений для навчання та підвищення кваліфікації служби інспекторів ВРП. Майбутній підручник складатиметься із таких частин: загальні положення щодо дисциплінарної відповідальності суддів, підстави притягнення суддів до відповідальності, право на звернення з дисциплінарною скаргою, стадії дисциплінарного провадження, рішення у дисциплінарних справах, оскарження рішень.

7. У робочому кабінеті судді виявлено сліди перебування невідомої особи

ВРП розглянула повідомлення судді Лисичанського міського суду Луганської області Марини Старікової про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Зазначено, що 4 березня 2019 року близько 8 години у робочому кабінеті вона виявила сліди перебування невідомої особи. У зв'язку із цим суддя повідомила ВРП та ГПУ про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Суддю визнано та допитано як потерпілу, проведено огляд місця події, допитано 9 свідків про обставини вчинення кримінального правопорушення, отримано тимчасовий доступ до відеозаписів з камер спостереження, проведено трасологічну та судову дактилоскопічну експертизи. На цей час досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187382_ogolosheno-konkurs-na-505-vakansy-mstsevikh-suddv

8. Відбулося засідання робочої групи ВРП щодо заміщення вакантних посад суддів діючих місцевих загальних судів

Учасники обговорили питання заміщення 630 вакантних посад у діючих місцевих загальних судах, оголошення про що планується найближчим часом. Крім того, обговорено питання можливості збільшення кількості суддів у місцевих загальних судах на 142 одиниці з урахуванням навантаження відповідно до статистичних даних за 2018 рік.

9. Визначено відповідальних за комунікацію

Рішенням ВРП визначено членів Ради Віктора Грищук, Андрія Овсієнка, Олега Прудивуса, Ігоря Фоміна, Ларису Швецову, Світлану Шелест відповідальними за реалізацію внутрішньої та зовнішньої комунікації ВРП.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187449_dn-admnstrativno-yustits-na-mzhnarodny-konferents-shukayut-balans-zakhistu-nteresv-derzhavi-ta-platnikv-podatkv

10. Член ВРП Олег Прудивус взяв участь в обговоренні проблем податкових та митних спорів

4-5 липня 2019 року у приміщенні Верховного Суду відбулося ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Судовий розгляд податкових і митних спорів: проблеми, виклики, пріоритети», присвячена обговоренню шляхів покращення судової практики у сфері податків і зборів. Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус розповів про реалізацію митним органом права на уточнення відомостей із країни походження товару як гарантії захисту прав суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності у сфері митно-тарифного регулювання в Україні.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням

Похожие новости