Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Слідами Форуму: як "приготувати" юрслужбу і пропиарить її перед керівництвом

17 жовтня 2013, 16:52
927
8
Реклама

Юрисконсульти - це особливий різновид юристів, адже на відміну від своїх колег з юридичних фірм, вони іноді вимушені доводити свою корисність компанії, пояснювати, що юрдепартамент не зарубував тільки що надзвичайно перспективну угоду, а навпаки - допоміг уникнути неприємностей в майбутньому і заощадив гроші.

Хвилинка на PR

"Чим краще працює юрслужба, тим її робота непомітніша"- стверджує Олександр Онуфриенкодиректор юридичного департаменту ЧАО "КИНТО". Проте у такому разі у керівника / власника може з'явитися питання, а за що я власне плачу, якщо усе в компанії тихо і спокійно? Щоб таких ситуацій не виникало, керівник має бути проінформований належним чином про роботу юрслужбы. Адже в юридичній фірмі керівництво розуміє, чому над одним договором треба сидіти день, а над іншим тиждень. В той же час топ-менеджера будь-якої компанії таке проведення часу може насторожити.

Нам же важливо свою послугу не продати, а пояснити її цінність, відмічає пан Онуфриенко. Хоча у зв'язку з цим виникає ще одне питання - кому таку інформацію доносити? Власникові, акціонерові або топ-менеджерові? Тут універсального рецепту немає і вирішувати таке питання треба виходячи з конкретних обставин.

Юрист радить регулярно за допомогою розсилки, приміром, інформувати про успіхи і професійні досягнення юридичного департаменту. Крім того, важливо не лише повідомити, що юристами був виграний певний судовий процесале і повідомляти необхідні служби про те, що юристові треба підготуватися до судового засідання і, відповідно, він буде недоступний впродовж деякого періоду часу.

Також Олександр Онуфриенко для наочності радить узяти з собою до суду когось із співробітників паралельних служб. Нехай подивляться, чому юрист йде до суду на 10.00, а повернутися може тільки після обіду.

Рецепт по "приготуванню" юрслужбы

Проте, щоб було що піарити, юрдепартамент спершу треба побудувати. Радими з оптимізації структури юридичної служби у великих компаніях поділилася з учасниками Форуму Світлана Романовадиректор по правовому забезпеченню ТОВ "МЕТИНВЕСТ ХОЛДИНГ".

"У нас в холдингу 250 юристів, 52 % з яких у віці від 26 до 35 років, а 35 % - від 36 до 50 років. Компанія дуже разношерстая, частина юристів працює в Україні, а частина за кордоном. У усіх різні підходи до роботи - хтось хоче робити усе по-старому, хтось хоче бути фахівцем в усіх галузях. І усіх цих людей треба об'єднати під єдиним початком, єдиними принципами роботи"- міркує пані Романова.

Юрист виділила декілька інгредієнтів для ефективної роботи: організація, спеціалізація, селекція, орієнтація, мотивація і комунікація.

Треба чітко розуміти, хто і чим займається. С. Романова відмічає, що у них проектною роботою, вузькоспеціалізованими галузями права і контрольними функціями займаються юристи компанії, що управляє, а юристи на місцях супроводжують поточну діяльність підприємств. Зокрема, якщо у вас велика (20-40 юристів) або середня (7-19) компанія, юрист рекомендує обов'язково вводити спеціалізацію (договірна, судова, корпоративна, загальноправова).

Я не вірю, що людина може бути фахівцем в усіх галузях говорить вона. Звичайно, якщо в компанії до 7 юристів, то спеціалізацію можна вводити хіба функціональну, без розподілу на відділи. "Краще (знать) менше, та краще" - ось моє баченнястверджує С. Романова.

Крім того, створюючи свою команду не треба бігати за вже готовими фахівцями. По-перше, їх не так багато, а по-друге, їм навряд чи потрібна та посада, яку керівник юрдепартамента може їм запропонувати. Тому краще шукати людей з потенціалом.

"В цілому ж рецепт простий - складне треба зробити простим, або як говорить моя колега - давайте їсти слона по шматочках. Я не знаю, як побудувати таку ідеальну юрслужбу. Поки я цим тільки займаюся. Нам же залишається вірити в мету, любити людей і свою професію і...надеятся, що усе обійдеться- посміхається Світлана Романова.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини