Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерти назвали основну проблему кібербезпеки України

5 вересня 2013, 16:16
293
0
Реклама

Тему захисту від кибертерроризма обговорили фахівці, які мають відношення до реалізації в Україні законодавства у сфері захисту персональних даних, експерти в області безпеки і представники громадськості. Адже кібербезпека все частіше розглядається як стратегічна проблема державної ваги, і саме держполітика кібербезпеки є засобом посилення надійності інформаційних систем країни.

Яка ж поточна ситуація в Україні? Нічого обнадійливого доки сказати не можна, засмучуються експерти, тому що законодавча база у нас несистематизована, і навіть чіткий понятійно-категоріальний апарат відсутній. В той же час, в майже двох десятках законів, регулюючих сферу інформаційної безпеки, можна знайти близько сорока видів таємної інформації, за кожним їх яких коштують великі гроші, розповів доцент, д.ю.н. Сергій Гордиенко. І персональні дані - тільки один з видів такої інформації.

Про важливість державної політики кібербезпеки говорив і замначальника управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС Леонід Тимченкооскільки зараз будь-яка інформація потрапляє в Інтернет, і з часом доступ до персональних даних тільки розширюватиметься. "Держава повинна зрозуміти серйозність погроз від кіберзлочинності" - акцентував модератор заходу, президент ВОО "Українська федерація працівників безпеки" Сергій Шабовта.

Терористи активно використовують Інтернет для вербування нових членів організацій, а також створення резонансу своїм акціям з метою нагнітання в суспільстві "атмосфери страху і безвиході", розповів президент Міжнародної громадської організації "Міжнародну антитерористичну єдність" Олександр Дичек. Модель кибератаки наступна: спочатку терористи висувають політичні вимоги з погрозами, далі слідує демонстраційна атака, а потім жорсткіші вимоги.

Головне питання захисту персональних даних - хто і як повинен їх захищати? На це звертає увагу глава правління ВОО "Українська асоціація захисту персональних даних" Юрій Когутвідмічаючи важливість превентивної роботи і розробки законодавчої бази.

Пустити ситуацію на самоплив або встановити державний контроль - такі альтернативні варіанти розвитку кіберзлочинності в Україні бачить начальник відділу вивчення проблем протидії оргзлочинності у сфері держбезпеки Міжвідомчого науково-дослідного центру при СНБО Ігор Невзоров. Що на даний момент відбувається можна назвати "контрольованим хаосом" вважає експерт, і треба терміново розробляти концепції і законопроекти, шукати рішення і інструментарій для профілактики кіберзлочинів.

Депутати, які готують законопроекти стосовно питань кібербезпеки, не розбираються в темі, відмічає старший науковий співробітник інституту кібернетики НАН Віра Глушковаоскільки відсутній системний підхід і немає чіткої термінології. Також фахівець відмітила один з практичних аспектів захисту інформації в Україні: єдиний захист баз персональних даних - це антивіруси, причому ПО - неліцензійне. Не передбачена закупівля антивірусних програм і в планах на поточний рік. В цілому, у України немає цифрового суверенітету, що призводить до просочування інформації.

Отже, основна проблема кібербезпеки в Україні, на думку експертів, - відсутність системного підходу.

Тому найближчі кроки боротьби з кіберзлочинністю мають бути теоретичними: вирішити питання профілактики, конкретизувати понятійно-категоріальний апарат, системно підійти до розробки доктрин, концепцій і законів.



Читайте також: Що заважає розкриттю кіберзлочинів? (думка МВС); НКРСИ пропонує створити національну систему кібербезпеки; Урядовий законопроект про кібербезпеку має недоліки, але рекомендований до прийняття.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини