Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Схвалена Концепція створення єдиного вікна представлення електронної звітності

20 серпня 2013, 11:18
323
1
Автор:
Реклама

Кабмін розпорядженням від 07.08.2013 р. № 587-р схвалив Концепцію створення і функціонування автоматизованої системи "Єдине вікно представлення електронної звітності".

Користувачами автоматизованої системи є державні органи і суб'єкти представлення звітності, обов'язковість представлення якої встановлена законодавством.

Автоматизована система складається з таких основних організаційно-технологічних елементів:

- програмного забезпечення для підготовки звітів з можливістю використання іншого програмного забезпечення по стандартизованих протоколах;

- спеціалізованого програмного забезпечення, апаратних, телекомунікаційних засобів і захищених каналів обміну інформацією, включаючи ті, які є в наявності;

- служби захисту інформації, яка, зокрема, забезпечує організацію робіт по захисту інформації, адміністрування і управління засобами захисту інформації, контроль за подіями в автоматизованій системі і оперативний аудит несанкціонованих дій;

- комплексної системи захисту інформації.

Концепція реалізується трьома етапами:

На першому етапі передбачається уніфікація електронної звітності, яка подається в центральні органи виконавчої влади, а також нормативно-правової бази з питань підготовки і представлення електронної звітності, розробки технічного завдання на створення комплексної системи захисту інформації.

На другому етапі передбачається впровадження єдиних стандартів формування і представлення електронної звітності, створення і впровадження відповідно до вимог законодавства у сфері захисту інформації комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю.

На третьому етапі передбачається впровадження автоматизованої системи в промислову експлуатацію з поетапним приєднанням до неї центральних органів виконавчої влади і забезпечення захисту інформації, що знаходиться у володінні держави, і персональних даних відповідно до законодавства.

На думку уряду, створення і функціонування автоматизованої системи забезпечить:

- спрощення процедури підготовки і представлення звітів в електронній формі з можливістю дистанційного їх представлення центральним органам виконавчої влади через єдину точку, оперативний зворотний зв'язок з центральними органами виконавчої влади, яка сприятиме спрощенню в цілому умов здійснення господарської діяльності;

- оптимізацію і систематизацію процесів представлення звітності центральним органам виконавчої влади, скорочення часу опрацювання звітності, зменшення кількості помилок, вплив людського чинника, поступове зменшення об'єму витрат, пов'язаних з адмініструванням процесу представлення електронної звітності центральним органам виконавчої влади.

Фінансування заходів, необхідних для реалізації Концепції, здійснюється в межах витрат, передбачених законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Крім того, розпорядженням № 587-р також доручено Миндоходов, Держагентству з питань науки, інновацій і інформатизації разом з Минфинансов, Мінекономрозвитку, Мінюстом, Адміністрацією Державної служби спеціального зв'язку і захисту інформації, державними колегіальними органами і іншими зацікавленими центральними органами виконавчої влади в двомісячний термін розробити і подати в установленому порядку КМУ план заходів відносно реалізації Концепціїсхваленою цим розпорядженням.

Нагадаємо, що звіти в центральні органи влади можна буде подати онлайн за єдиним стандартом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини