Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати знову пропонують врегулювати свободу мирних зборів

29 липня 2013, 16:23
200
0
Автор:
Реклама

Законопроект № 2508аподаний народними депутатами від Партії регіонів, В "Батькивщина" і Комуністичній партії, був зареєстрований у Верховній Раді 04.07.2013 р. А 17.07.2013 р. ударовцы зареєстрували альтернативний законопроект № 2508а-1.

Обидва законопроекти визначають мирні збори як публічний захід, що проводиться в публічному місці мирно, без зброї, у формі зборів, мітингу, демонстрації, пікетування, ходу або у будь-якому поєднанні цих форм або в інших не заборонених законом формах для вираження особистої, цивільної або політичної позиції з будь-яких питань. Також вводиться поняття спонтанних мирних зборів - мирних зборів, які є засобом невідкладного реагування суспільства або групи людей на певну подію або інформацію, і про які не було повідомлено в строк, встановлений справжнім Законом.

Організатор мирних зборів

У законопроектах закріплено, що організатором мирних зборів не можуть бути державні органи, органи влади АР Крим, органи місцевого самоврядування. Встановлено, що організатором може бути фізособа, що є громадянином України, іноземцем або особою без громадянства, юрособа, професійна спілка, політична партія, релігійна організація, а також громадське об'єднання незалежно від наявності у нього статусу юрособи. При цьому, законопроект № 2508а надає право виступити організатором фізособі, яка не досягла 16 років або є недієздатним, за умови якщо хоч би одним з організаторів є фізособа, яка має повну цивільну дієздатність, юрособу або громадське об'єднання. А ударовцы передбачили, що юрособа, профспілка, політична партія, релігійна організація, а також громадське об'єднання можуть бути організатором мирних зборів незалежно від того, вказано це право в їх статуті.

Повідомлення про проведення мирних зборів

Законопроект № 2508а встановлює, що організатор мирних зборів повинен письмово повідомити про намір його проведення відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування не пізніше чим за сорок вісім годин до його початку.

Опозиція вважає, що терміни подачі такого повідомленні повинні залежати від території, на якій планується проведення мирних зборів. Так, ст. 18 законопроекту № 2508а-1 встановлює, що повідомлення про проведення мирних зборів на території одного населеного пункту або одного району подається не менше чим за 6 годин до початку мирних зборіва у разі, коли орієнтовна кількість учасників складе більше 1000 чоловік - не менше чим за 24 години до початку мирних зборів.

Повідомлення про проведення мирних зборів на території більш ніж одного району області, АР Крим подається не менше чим за 24 години до початку мирних зборів.
У випадку якщо мирні збори планується провести по маршруту, який пролягає по території декількох сіл, селищ, міст, областей, міст Києва і Севастополя, АР Кримповідомлення про його проведення подається кожній обласній держадміністрації, Київській і Севастопольській міським держадміністраціям, Раді міністрів АР Крим не менше за 24 години до початку проведення мирних зборів на відповідній території.

Особливості проведення спонтанних мирних зборів

Обидва законопроекти встановлюють, що організатор (при його наявності) або учасник спонтанних мирних зборів в довільній формі і будь-яким способом повинен повідомити ОВД або відповідний орган місцевого самоврядування про дату, час, місце, мету проведення спонтанних мирних зборів, а також про заходи, які необхідно прийняти для забезпечення проведення спонтанних мирних зборів. Таке повідомлення може бути зроблене до початку мирних зборів або під час його проведення представникові ОВД в усній формі. При цьому в альтернативному законопроекті № 2508а-1 передбачено, що в цьому випадку представник ОВД, що отримав таке повідомлення, повинен видати письмове підтвердження особі, що повідомила його про проведення мирних зборів.

Обмеження відносно реалізації права на свободу мирних зборів

У проектах передбачено, що такі обмеження можуть бути встановлені виключно судом.

Законопроект № 2508а-1 передбачає такі підстави для обмежень:

- збори мають на меті ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом;

- необхідність захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України від незаконних посягань;

- вказана в повідомленні про мирні збори мета містить пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

- встановлення на відповідній території тимчасового обмеження відносно проведення мирних зборів указом Президента про введення надзвичайного стану або воєнного стану;

- встановлення рішенням Кабміну на відповідній території карантину відповідно до Законом "Про захист населення від інфекційних хвороб", якщо таке рішення передбачає можливість встановлення судом обмежень реалізації права на свободу мирних зборів з метою захисту населення від епідемії (спалахи) особливо небезпечного інфекційній хворобі.

У законопроекті № 2508а перелік дещо ширший. До перерахованих підстав додані ще два:

- запобігання реальній небезпеці застосування з боку організаторів і учасників зборів фізичної сили, зброї і інших небезпечних засобів для спричинення шкоди життю, здоров'ю або майну інших осіб;
- збори мають на меті порушення основних прав і свобод людини.

Також законопроект № 2508а встановлює, що не можуть бути основою для обмеження свободи мирних зборів:
- чисельність учасників мирних зборів;
- проведення одночасних мирних зборів, у тому числі контрзборів;
- проведення одночасно з мирними зборами інших масових або таких, що охороняються заходів, у тому числі урочистостей, концертів, візитів посадовців;
- неуявлення або несвоєчасне представлення повідомлення про проведення мирних зборів.

У альтернативному законопроекті ударовцы передбачили значно більше обставин, які не можуть служити причинами обмеження свободи мирних зборів, зокрема:

- відсутність організатора або організаторів мирних зборів у разі спонтанних мирних зборів;

- відсутність на місці проведення мирних зборів організатора і уповноважених організатором осіб;

- перекриття учасниками мирних зборів вулиць і доріг, досконале впродовж нетривалого часу;

- обговорення під час мирних зборів питань відставки будь-яких посадовців, зміни законним способом влади, конституційного ладу, адміністративного пристрою або території України, заклики до проведення всеукраїнського або місцевих референдумів, дострокових виборів будь-якого державного органу або органу місцевого самоврядування або до бойкоту референдумів або виборів;

- нездатність ОВД забезпечити охорону громадського порядку під час проведення мирних зборів.

Нагадаємо, що народні депутати вже намагалися законодавчо врегулювати свободу мирних зборів в Україні. Так, законопроект № 2450 (зареєстрований у ВР ще в 2008 році)був прийнятий в першому читанні і Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних стосунків рекомендував парламенту прийняти його в повторному другому читанні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини