Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропонована ще одна схема відмови від шкідливих миючих засобів

15 липня 2013, 09:05
184
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 2579а "Про державне регулювання в області миючих засобів". Ініціаторами проекту є народні депутати (на чолі з Е. Балицким) - чотири з фракції ПР, по одному з Батькивщины і Удару.

Запропоновано ввести обмеження відносно виробництва, використання, ввезення і поширення на території України миючих засобів на основі фосфатів і поверхнево-активних речовин для миючих засобів, які не відповідають вимогам ЄС. Також запларировано донести до суспільства необхідність обмеження обороту таких миючих засобів і створити правові підстави і условиядля розвитку підприємництва у сфері виробництва екологічно безпечних миючих засобів.

Пропонується:

- з 1 січня 2013 року заборонити ввезення на територію України миючих засобів на основі фосфатів і поверхнево-активних речовин для миючих засобів, які не відповідають європейським стандартам;

- з 1 січня 2013 року заборонити виробництво, використання і поширення на території України миючих засобів з масовою долею фосфатів більше 8,5 % маси миючого засобу;

- з 1 січня 2014 року у Україні заборонити виробництво, використання і поширення миючих засобів масовою частковою аніонних поверхнево-активних речовин більше 3 % маси миючого засобу;

- з 1 січня 2016 року у Україні заборонити виробництво, використання і поширення миючих засобів з масовою долею фосфатів більше 0,2 % маси миючого засобу.

Депутати нагадують, що в Україні масово застосовуються миючі засоби на основі фосфатів, а цивілізовані країни давно вже відмовилися від таких засобів, які небезпечні для здоров'я людини. При цьому обізнаність українських громадян відносно небезпеки використання фосфатних миючих засобів знаходиться на досить низькому рівні, помітили автори проекту.

Нагадаємо, що подібний законопроект № 2535 поданий у ВР нардепом Н. Катеринчуком, і підтриманий Комітетом з питань экополитикиале забракований Комітет з питань промислової і інвестиційної політики.

Також
уряд розробляє законопроект відносно поступового виводу з ринку України миючих засобів на основі фосфатів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини