Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

12 липня 2013, 12:54
137
0
Реклама

1. Президент підписав Закон про відстрочення введення штрафів за неподання електронної звітності по РРО.

Віктор Янукович підписав важливий для бізнесу Закон № 357 - VIIяким передбачено відстрочити до 1 січня 2014 року введення штрафів за подачу підприємцями звітності по касових апаратах не в електронному вигляді. Нагадаємо, що Закон ухвалений у зв'язку з відсутністю необхідної кількості відповідних РРО, деяких моделей апаратів, низькою поширеністю доступу до Інтернету. Закон набуде чинності після публікації.

2. Штрафи за порушення ПДД зараховуватимуться автоматично.

Ваш бізнес тісно пов'язаний з використанням транспорту, а водії часто порушують ПДД? Звертаємо увагу, що процес сплати штрафів трохи змінений. Наказом № 606 МВС затвердило Порядок кодування платежу - встановлено, що при подачі касових документів або розрахункових документів на сплату штрафів платники, заповнюючи реквізит "Призначення платежу", вказують код платежу, який містить код Класифікації прибутків бюджету, серію і номер протоколу про адмінпорушення. Наказом також встановлено, що щодня до 14.00 відповідним працівником підрозділу ДАІ в автоматизовану систему "Управління фінансами МВС" здійснюється відправка інформації про сплачені штрафи, отримані в територіальних органах Держказначейства, - для автоматичного заліку.

А підприємцям, діяльність яких пов'язана з вантажними перевезеннями, нагадуємо, що вантажівкам заборонено їздити вдень при температурі вище + 28.

3. У Укргосреестре реєструють бізнес.

Завершується другий тиждень реєстрації бізнесу Укргосреестром - там повідомляють, що створені належні умови для безперервної реєстрації суб'єктів господарської діяльності, усі реєстратори забезпечені робітниками місцями, друком, електронними ключами, і реєстрація проходить в штатному режимі. Крім того, Укргосреестр почав установку веб-камер у відділеннях, де здійснюється реєстрація. Установка відбудеться поступово, впродовж наступних тижнів веб-камери повинні запрацювати в усіх обласних центрах.

4. ВСУ розповів про відповідальність працедавця за борги по зарплаті.


Верховний Суд України прийняв постанова у справі № 6-64 цс 13, предметом якої була суперечка про стягнення заборгованості із заробітної плати і середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. Був зроблений висновок про те, що відсутність фінансово-господарської діяльності або засобів у працедавця не виключає його провини в невиплаті засобів, що належать звільненому працівникові, і не звільняє працедавця від відповідальності, передбаченої ст. 117 КЗоТ. Нетривалий час роботи працівника на підприємстві і незначна доля заборгованості підприємства перед працівником по виплаті заробітної плати також не є основою для звільнення працедавця від вказаної відповідальності.

До речі, керівників підприємств, що мають борги по зарплаті, активно притягають до карній відповідальностіу цьому року заведено вже 1696 кримінальних справ.

5.
Санітарні перевірки підприємств - по нових формах актів.

Набув чинності наказ Мінохоронздоров'я № 287яким затверджені форми актів санітарних перевірок підприємств - зокрема, акти перевірки дотримання вимог санітарного законодавства на промислових підприємствах. Детальніше про норми наказу читайте в матеріалі ЮРЛИГИ.

6. Відміна друку для підприємців - під загрозою.

Комітет ВР з питань верховенства права і правосуддя не підтримує законопроект № 2795яким пропонується виключити з деяких законів норми про обов'язковість використання друку в діяльності юридичних осіб, і ввести достатність вказівки в документах тільки особистому підпису уповноваженої особи. Депутати знайшли безліч недоліків в проекті, і вважають, що відміна друку може привести до росту правопорушень у сфері цивільних і господарських правовідносин.

7. НКЦБФР вирішила не розміщувати інформацію про торговця цінними паперами в загальній базі даних.

Таке рішення затверджено на плановому засіданні регулятора 9 липня. Вирішено змінити структуру додатка 1 "Інформація про усіх досконалих торговцем цінними паперами поза фондовою біржею угодах після емісійних цінних паперів" і не розміщувати інформацію про торговця, який надає інформацію, у складі даних, що публікуються в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії. Найближчим часом оновлена версія документу буде представлена на реєстрацію в Мінюст.

8. Спрощений порядок подачі заяви про "зелений" тариф

Постановою № 679 НКРЕ змінила Порядок встановлення, перегляду і припинення дії "зеленого" тарифу для суб'єктів госпдіяльності. Порядок доповнений нормою, визначальною, що заява про встановлення такого тарифу може бути подано одночасно із заявою на видачу ліцензії на право здійснення госпдіяльності по виробництву електричної енергії і ліцензії на право здійснення госпдіяльності по комбінованому виробництву теплової і електричної енергії.

9. Хто повинен проводити перевірки з питань державної митної справи?

У листі від 21.06.2013 р. № 9069/7/99-99-22-02-03-17 Миндоходов розповіло про порядок проведення деяких перевірок. Вказано, що Міністр наділений повноваженнями закріплювати за певними територіальними органами здійснення функцій, які раніше виконували Держмитслужба і ДПС. Так, головним управлінням делеговано право проводити документальні перевірки з питань державної митної справи. У разі потреби главуправления мають право включати до складу робочої групи по проведенню документальної перевірки посадовців митниць. Детальніше читайте в матеріалі ЮРЛИГИ.

10. Ідея оформлення деяких документів у сфері земельних стосунків без держадміністратора не схвалена.

Держпідприємництва відмовило у узгодженні законопроекту, яким передбачалося, що видача (переоформлення, видача дублікатів, анулювання) деяких документів дозвільного характеру у сфері земельних стосунків відбуватиметься без участі державного адміністратора і за межами дозвільних центрів. У Служба вирішили, що нові норми несуть риски проявів корупції з боку посадовців, скарг від суб'єктів господарювання і відсутності контролю за дозвільними органами.


Ці і багато інших законодавчих актів, а також їх правовий аналіз ви завжди можете знайти в системах ЛІГА :ЗАКОН і в матеріалах сайту ЮРЛИГА.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини