Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ пояснив, як витребувати майно з чужого незаконного володіння

5 липня 2013, 13:31
426
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 26 червня 2013 р. прийняв постанову у справі № 6-58 цс 13, предметом якої була суперечка про визнання угод недійсними, витребуванні майна з чужого незаконного володіння.

При розгляді цієї справи Суд зробив правове укладення, згідно з яким відчуження майна переданого в іпотеку при проведенні ліквідаційної процедури боржника здійснюється в порядку, визначеному Законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом" (у редакції, що діяла з 15 лютого 2010 р. до 16 червня 2010 р.). Положеннями цього Закону не передбачено згоди іпотекодержателя на відчуження предмета іпотеки за договором, який полягає при ліквідаційній процедурі боржника, здійснюваній у рамках справи про банкрутство.

Права третіх осіб на повернення майна, не підлягають захисту шляхом задоволення позову до набувача майна з використанням правового механізму, встановленого статтями 215, 216 ГК України. Такий захист можливий лише шляхом задоволення віндікаційного позову, якщо для цього є підстави, передбачені статтею 388 ГК України, які надають право витребувати майно у набувача.

В той же час право на звернення до суду з віндікаційним позовом має власник майна.

За інформацією прес-служби ВСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини