Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерти обговорили "справу WebMoney"

3 липня 2013, 17:14
350
14
Реклама

Три тижні пройшло з дня проведення обшуку в офісі представництва WebMoney в Україні, в ході якого було вилучено устаткування, особисті речі співробітників, а також заарештовані банківські рахунки. Відносно компанії розпочато досудове розслідування унаслідок того, що діяльність WebMoney в тому вигляді, в якому вона проводилася на території України, не відповідає нормам чинного законодавства.

Для України звинувачення у відмиванні електронних грошей - прецедент, розповів Денис Овчаров адвокат, партнер практики правової безпеки бізнесу АТ "Юскутум". На його думку, в ситуації з обшуком поки що є багато невиясненого.

У свою чергу, Дмитро Гадомский адвокат, партнер практики IT і медіаправа АТ "Юскутум" відмітив, що поняття "Електронних грошей" непросто визначити, воно не точне. Також юрист сумнівається, що реєстрація платіжних систем в НБУ реально підвищує безпеку операцій.

Старший аналітик WebMoney Ольга Дубинина розповіла, що компанія вже давно намагається пройти процедуру узгодження правил роботи системи в НБУ, але і досі Нацбанк цього не зробив. Деякі експерти зв'язують це з тим, що WebMoney працює в Україні не як платіжна система за законодавством про електронні гроші, а по Цивільному кодексу - з "правом вимоги".

Неправильною таку позицію WebMoney рахує Олександр Тютюнгенеральний директор платіжної системи ГлобалМани. Він підозріло відноситься і до закордонних серверів WebMoney, і до їх незабезпеченої емісії, і радить зареєструватися в Нацбанку саме як платіжна системаадже правами вимоги розраховуватися не можна.

О. Дубинина, хоч і не згодна з А. Тютюном, але не заперечує, що в майбутньому WebMoney намагатиметься зареєструватися в НБУ як платіжна система. Також вона упевнена, що WebMoney виграє судовий процес, і подію - усього лише непорозуміння і правова колізія. А ось Д. Гадомский вважає цілком вірогідною можливість заборони діяльності WebMoney

Так що ж робити клієнтам WebMoney? Адже на заблокованих рахунках знаходяться засоби більше двох мільйонів громадян України. "Набратися терпіння - радить О. Дубинина. - Ми не сидимо, склавши руки, подаємо позови стосовно розблокування рахунків".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини