Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронний суд: нові можливості для учасників процесу

27 червня 2013, 09:05
2289
14
Реклама

"Електронний суд" в Україні реалізується з метою налагодження процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами. В ході прес-конференції голова Державної судової адміністрації Руслан Кирилюк і гендиректор ГП "Інформаційні судові системи" Леонід Богданов нагадали, що вже реалізований етап пересилки судами електронних копій документів учасникам процесу; на веб-порталі судової влади (court.gov.ua) проходить тестування публікації списку справ, призначених до розгляду; почалася реалізація пілотного проекту SMS- повісток. У планах - надати можливість особам пересилати документи до суду по електронній пошті.

"Мені можуть заперечити, що в той час, коли в судовій системі багато проблем, ми займаємося такими "віртуальними" речами"- усвідомлює Р. Кирилюк, але відмічає, що "Електронний суд" має неверятно благі цілі - поліпшення доступу людей до правосуддя, скорочення їх фінансових і тимчасових витрат.

Як отримувати від судів електронні документи?

Така можливість існує вже в усіх судах України. Детальніше читайте - З 17 червня "Електронний суд" запрацює в усіх судах загальної юрисдикції.

На порталі судової влади створений спеціальний поштовий сервер mail.gov.ua для обміну електронними поштовими документами. До кінця року, як обіцяють Р. Кирилюк і Л. Богданов, можливо буде користуватися повноцінним вирутальным особистим кабінетом - зберігати і редагувати документи. За безпека просять не турбуватися - адже сервери розміщені в приміщенні ГСА, яке охороняється міліцією.

Отже, якщо ви хочете йти в ногу з часом і випробувати прогресивні нововведення в спілкуванні з судами, необхідно зареєструватися на вказаному порталі і подати до суду заяву. Після цього усі документи дублюватимуться вам на пошту в електронному вигляді - з інтервалом відправки максимум 1 години Передбачена і можливість установки переадресації на іншу поштову скриньку.

До речі, як розповів Р. Кирилюк, активного напливу користувачів на судовому поштовому сервері доки немає. Можливо, це пов'язані з поганою інформованістю суспільства про нові можливості.

Як отримати SMS- повістку?

Як раніше повідомляла ЮРЛИГА, розпочата реалізація пілотного проекту по відправці судами SMS учасникам судового процесу (карного виробництва). Зараз повістку на мобільний можна отримати в наступних судах: Печерський і Святошинский районні суди Києва, Автозаводський райсуд Кременчука, Апеляційні суди Закарпатської і Дніпропетровської областей.

Одно таке повідомлення складається з 5 - 7 стандартних SMS. Як розповіли на прес-конференції, ціна його буде до 80 копійок, тоді як зараз на пересилку паперової повістки витрачається близько 8 гривен. Тобто, економія бюджетних грошей істотна.

Для того, щоб отримати SMS .-повестку, необхідно також написати до суду заяву. Якщо ваш телефон не підтримує кирилицю, є можливість отримати "мобільну" повістку в транслітерації латиницею.

SMS- повістка у справах карного судочинства виглядатиме так:



А у справах цивільного судочинства - так:



Як би то не було, українські суди не стануть повністю віртуальними. Адже проект "Електронний суд" - не панацея від тривалих і стомливих судових процесів, але спроба удосконалення і спрощення. "Не лише судова система, але і кожна особа зможе скоротити витрати, прискорити обмін інформацією і бути упевненим, що документи дійшли до суду"- додав Леонід Богданов. До речі, важливим аспектом впровадження проекту є також значне зменшення витрати паперу і скорочення забруднення довкілля, тобто, екологічна складова.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини