Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін запропонував ВР змінити Закон про оцінку

19 червня 2013, 09:45
392
3
Реклама

Кабінет Міністрів 17.06.2013 подав у ВР законопроект № 2303а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оцінки майна, майнових прав і професійної оцінної діяльності в Україні".

Як вказано в пояснювальній записці, проект розроблений у виконання Плану заходів по нормативному врегулюванню питання проведення оцінки для цілей оподаткування, затвердженого розпорядженням Кабміну від 9 січня 2013 року № 6-р. Розробники проекту запевняють, що метою законодавчих змін є розширення доступу до професії оцінювача, забезпечення дієвого механізму контролю у сфері професійної оцінної діяльності. Повідомляється, що проект погоджений з Мінекономрозвитку, Мінфіном, Миндоходов, ФДМУ, Госземагентством, а також пройшов громадське обговорення - був розміщений на офіційному сайті Міністерства юстиції.

Зміни до Закону про оцінку

Законопроектом передбачена безліч істотних змін в Закон про оцінку майна.

Так, в ст.7 (Випадки проведення оцінки майна) пропонується встановити, що проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках оцінки для визначення оцінній вартості рухомого і нерухомого майна, у тому числі земельної ділянки, а також для випадків, визначених Податковим кодексом України.

У ст.9 Закону преподлагается відмінити обов'язки ФДМУ залучати до розробки нормативно-правових актів за оцінкою майна "найбільш авторитетних оцінювачів". А також встановити, що актами Кабміну можуть встановлюватися особливості виробництва оцінної діяльності по окремих напрямах і спеціалізаціях в межах таких напрямів.

Далі, зміни в ст.11(Договір на проведення оцінки майна) передбачають, що істотною умовою договору на проведення оцінки майна являтиметься визначення сторонами необхідності виїзду оцінювача (чи відсутності необхідності) на об'єкт оцінки для його огляду.

Статтю 12 (Звіт про оцінку майна (акт оцінки майна) планується доповнити таким чином: інформація, вказана в звіті про оцінку майна, складеному суб'єктами оцінної діяльності, вноситься в єдину базу цих звітів про оцінку у порядку, затвердженому Фондом держмайна, а у разі, коли об'єктом оцінки є земельна ділянка, інформація, вказана в звіті про її оцінку, включається в Госземкадастр.

Важливі зміни передбачені в ст.15 (Кваліфікаційне свідоцтво оцінювача). Так, право на отримання кваліфікаційного свідоцтва придбавають фізичні особи, що мають закінчену вищу освіту, які пройшли навчання за програмою базової підготовки і успішно склали кваліфікаційний іспит. Тобто, виключається норма про необхідність стажування.

Визначається, що кваліфікаційні свідчення підтверджують професійну підготовку оцінювача у тому числі по напрямах: оцінка об'єктів в матеріальній формі, оцінка цілісних майнових комплексів, паїв, цінних паперів, майнових прав і нематеріальних активів, у тому числі прав на об'єкти інтелектуальної власності, а також по інших напрямах, визначених Кабміном або ФДМУ, з урахуванням випадків проведення оцінки майна, визначених статтею 7 Закону.

У новій редакції пропонується викласти статтю 16 (Порядок ухвалення рішення про видачу, позбавлення, припинення дії кваліфікаційного свідоцтва) і переписати статтю 17 (Основи для припинення дії кваліфікаційного свідоцтва оцінювача), в якій зараз йде мова про Держреєстр оцінювачів.

Закон передбачається доповнити ст.17-1, в якій визначити підстави для припинення права на здійснення професійної оцінної діяльності; і додати ще одну нову статтю - 17-2, визначальну основи для анулювання кваліфікаційного свідоцтва оцінювача.

Передбаченими проектом змінами в ст.19 вказано, що для розгляду питання про видачу сертифікату суб'єкт господарювання подає до Фонду держмайно також і документально підтверджену інформацію про відповідність правилам організації системи зовнішнього контролю якості.

Підкоригована і ст.20 - пропонується анулювати сертифікат оцінювача унаслідок набирання законної сили судового рішення, яким був задоволений позов до оцінювача (зараз - два рішення і більше). А також у разі виявлення факту несполучення у письмовій формі в тижневий термін ФДМУ відносно змін; ненадання, надання не в повному об'ємі, надання недостовірних документів (матеріалів); невідповідності суб'єкта оцінної діяльності правилам організації системи зовнішнього контролю якості і так далі

Статтею 22 пропонується переписати правила роботи Державного реєстру оцінювачів і суб'єктів оцінної діяльності.

По-новому написаний Розділ IV - Державне регулювання оцінної діяльності. Зокрема, передбачається створити допоміжний консультативно-дорадчий орган - Наглядова рада з питань оцінної діяльностіу який входитимуть представники Фонду держмайна, інших органів держвлади, представники громадських організацій, учені, фахівці у сфері оцінної діяльності.

Переписаний і Розділ V, який торкається СРО оцінювачів.


Зміни до інших законів

Законопроектом передбачені зміни і в інші законодавчі акти.

Так, ст. 209 ГК (Нотаріальне посвідчення угоди) запропоновано доповнити нормою, згідно якої нотаріальне посвідчення угод по відчуженню житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна, а також угод по відчуженню транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації (окрім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, якщо при їх продажі (обміні) по вибору платника-фізособи використовується їх среднерыночная вартість), робиться з урахуванням особливостей, визначених статтею 55 Закону "Про нотаріат".

Відповідно, в даній ст.55 Закону "Про нотаріат" планується встановити, що посвідчення таких угод робиться за наявності звіту про оцінку такого майна, складеного відповідно до порядку проведення оцінки для цілей оподаткування і нарахування і сплати інших обов'язкових платежів.

Згідно зі змінами, запропонованими в ст.9 Закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", ліцензуванню підлягає проведення землеоценочных робіткрім випадків, коли оцінка земельних ділянок здійснюється в порядку, визначеному Законом про оцінку, і земельних торгів.

Також в Законі "Про оцінку земель" відміняється нормативна грошова оцінка земельних ділянок для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні і даруванні земельних ділянок.

Зміни передбачено внести також в Закон про ФДМУ.


З текстом законопроекту можна ознайомитися на офіційному сайті
ВР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини