Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардеп-регіонал піклується про безпеку яєць

14 червня 2013, 11:13
210
0
Реклама

Народний депутат Олег Шаблатович (з фракції ПР) підрахував, що споживання яєць на одного українця в 2012 році досягло 410 штук, і зробив висновок, що яйця є одним з ключових продуктів для життя і здоров'я населення, тому вимоги відносно їх якості і безпеки вимагають законодавчого закріплення і детальної регламентації умов їх виробництва. Відповідний законопроект № 2295аякий був поданий у ВР учора, розроблений у тому числі з метою приведення національного законодавства України у відповідність з нормами ЄС.

Пропонується визначити основні вимоги до класифікації, маркіровки і упаковки курячих харчових яєць; права і обов'язки виробників і пакувальників яєць; ввести механізм держконтролю у сфері виробництва, упаковки, реалізації, експорту і імпорту яєць.

Зокрема, запропоновано встановити, що маркіровка яєць повинна містити наступну інформацію: клас; категорія; дата кладки (число, місяць і рік); дата "спожити до" (число, місяць і рік); код виробника яєць.

Класифікація яєць, як вказано в проекті, здійснюється виключно пакувальниками яєць. Залежно від якості і терміну зберігання до дня реалізації (від виробника до споживача) яйця підрозділяють на класи:
1) для вивезення з митної території України : extra (термін зберігання яких не перевищує 9 діб) класу А, В;
2) для реалізації в межах митної території України :
- дієтичні - свіжі харчові яйця, термін зберігання яких не перевищує 7 діб з дня кладки;
- їдальні - термін храненияне перевищує 25 діб;
- охолоджені - термін зберігання не перевищує 90 діб при температурі від - 2 З до 0 З;
- для промислової переробки.

У залежності від ваги харчові яйця підрозділяють на наступні категорії:
відбірні XL;
вищій категорії L;
першій категорії M;
другій категорії S;
дрібні ХS.

Згідно з проектом закону, виробник яєць зобов'язаний отримати реєстраційний номер господарства для кожного місця виробництва, на якому міститься більше 350 курей-несучок. Класифікація, маркіровка, упаковка яєць і маркіровка споживчої упаковки (тари) яєць здійснюється суб'єктом господарювання, який має код пакувальника яєць.

Виробниками і пакувальниками ведуться різні реєстри (наприклад, дати забою курей-несучок; денне виробництво яєць; кількості і ваги яєць, які були класифіковані і відвантажені і тому подібне).

У законі пропонується також встановити права і обов'язки виробників і пакувальників яєць, організацію ними контролю за якістю і безпекою яєць, вимоги до захисту довкілля, до устаткування і тому подібне

Як запевняє автор, впровадження цього Закону сприятиме підвищенню рівня контролю якості і безпеки харчових яєць, забезпеченню ефективного захисту прав споживачів і росту експортного потенціалу українських товаровиробників.

На даний момент основними законодавчими актами, які визначають цю сферу правового регулювання, є закони "Про якість і безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", "Про забезпечення санітарного і епідемічного благополуччя населення", "Про ветеринарну медицину", "Про захист прав споживачів", "Про стандартизацію" і так далі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини