Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріусам дозволять формувати витягання з Реєстру прав на нерухоме майно?

13 червня 2013, 17:38
398
0
Реклама

Незважаючи на той факт, що з момент набуття чинності нових норм законодавства стосовно реєстрації прав на нерухомість пройшло вже півроку, очікуваного полегшення в роботі це так і не принесло. Залишається безліч ляпсусів, від яких страждають представники бізнесу і які доводитися вирішувати юристам. У числі головних проблем Андрій Мартинзаступник голови Науково-експертної ради Госземагентства, називає неувімкнення відомостей із старих реєстрів в новий Реєстр прав на нерухоме майно. Також утруднено рішення ситуацій, коли на одну земельну ділянку доводитися по декілька документів, що встановлюють право, процедуру виправлення помилок в земельному кадастрі. Крім того, пан Мартин прогнозує виникнення проблем внаслідок теперішнього масового внесення архівних даних про земельні ділянки в кадастр, оскільки дані в електронній базі даних не відповідатимуть тим паперовим носіям, які є в наявності у громадян.

Судячи з численних скарг на нову процедуру реєстрації, у бік поліпшення нічого істотно не міняється. Зокрема, у березні цього року юристи засмучувалися з приводу технічної недосконалості кадастру, черг в реєстраційній службі, і особливостей реєстрації прав нотаріусами. Крім того, у представників з/х товаровиробників з початку року виникли масові проблеми з реєстрацією договорів оренди земельних ділянок.

В той же час Ярослав Андриенконачальник реєстраційної служби Головного управління юстиції м. Києва, поспішив порадувати учасників Форуму, повідомивши, що розроблений проект наказу Мінюсту згідно з яким нотаріусам відкриють доступ до старих реєстріва також нададуть можливість формувати витягання з Реєстру прав на нерухоме майно, що необхідно для спрощення процедури оформлення нотаріусами спадкових справ. Аналогічні можливості планується надати співробітникам Державної старанної служби для виконання ними своїх функціональних обов'язків. Таким чином, очікується зменшення величезної кількості запитів від старанної служби і від нотаріусів, і як наслідок - зменшення черг в реєстраційній службі і більше задовільне обслуговування відвідувачів. Пан Андриенко сподівається, що цей наказ буде підписаний ще в червні.

Також обговорюється можливість реєстрації похідних майнових прав в спеціальному розділі, тобто, зареєструвати таке право можна буде без реєстрації права власності на земельну ділянку. Нагадаємо, Кабмін подав законопроект, яким зокрема, визначено, що держреєстрація прав на нерухоме майно, похідних від права власності, що виникли і зареєстрованих в порядку, що діяло до 1 січня 2013 року, до проведення реєстрації права власності на таке нерухоме майно в Держреєстрі прав на нерухоме майно проводиться в спеціальному розділі цього Реєстру

Крім того, пан Андриенко нагадує про те, що з 1 липня до реєстраційної служби переходять повноваження по реєстрації юрособ і фізосіб-підприємців.

Що стосується судової практики з питань земельних стосунків, то Мальвина Даниловасуддя ВХСУ, нагадує: "Основні позиції з цього питання викладені в постанові пленуму ВСУ від 16.04.2004 № 7, згідно з яким власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою". Також варто враховувати лист ВСУ від 29.10 2008 № 19-3767/0/8-08 і особливе його положення відносно того, що ппро рішенню суду не може здійснюватися перехід права власності на земельні ділянки і земельні частки (паї), відносно яких існує заборона на їх відчуження (окрім передачі їх в спадок, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку згідно із законом і вилучення (викупу) земельних ділянок для громадських потреб), встановлена п. 15 розділу X Перехідні положення Земельного кодексу.

Суддя звертає увагу, що неприпустимим являється задоволення позовів в інтересах юридичних осіб, які подаються їх посадовцями як фізособами, а не представниками юрособи, з метою зміни осудності справ юрисдикції господарських судів на юрисдикцію загальних судів.

Також необхідно враховувати позицію Вищого господарського суду, яка виражена в постанові пленуму від 18.05.2011 № 6 і нещодавно була доповнена рядом нових положень. Так, пані Данилова підкреслює, що орендна плата за земельну ділянку, що знаходиться в державній або в комунальній власності, має подвійну правову природу, оскільки, з одного боку, є передбаченим договором оренди землі платежем, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою, з іншої - є однією з форм плати за землю як загальнодержавного податку нарівні із земельним податком. В той же час основою для нарахування орендної плати за земельну ділянку являється саме договір оренди такої земельної ділянки. У зв'язку з цим і оскільки орендну плату за землю орендар вносить орендодавцеві, то право на стягнення заборгованості по орендній платі має орендодавець шляхом звернення до відповідного господарського суду у встановленому ХПК порядку (детальніше про цю постанову пленуму ВХСУ читайте в матеріалі відносно розгляду суперечок по земельних стосункам).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини