Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардепи забракували проект про "виселення" супермаркетів з населених пунктів

12 червня 2013, 14:04
156
0
Автор:
Реклама

Комітет з питань підприємництва, регуляторної і антимонопольної політики рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону "Про стимулювання розвитку внутрішнього ринку збуту продовольчих товарів вітчизняного виробництва" (№ 2067). Згідно з документом загальна торгова площа продовольчих або змішаних магазинів, розташованих у населених пунктах, не може перевищувати 300 кв. м. (за визначенням автора супермаркетом являється різновид універсального магазину самообслуговування з торговою площею від 300 до 2499 кв.м. ). Магазини, чия торгова площа перевищує ліміт в 300 кв.м., забороняється розміщувати на відстані, менше 5 тис. метрів від межі населеного пункту. Детальніше про проект читайте в матеріалі ЮРЛИГИ : Супермаркети пропонують "виселити" з населених пунктів.

При обговоренні члени комітету акцентували увагу на виводах Антимонопольного комітету і головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, які не підтримують законопроект. В той же час юристи вважаютьщо проект не враховує інтереси споживачів і бізнесу.

Експерти вважають, що ряд кількісних обмежень на здійснення торгової діяльності, запропонований проектом, певною мірою може сприяти розвитку конкурентного середовища у сфері торгівлі продовольчими товарами, але одночасно, реалізація цієї пропозиції представляється недостатньо обгрунтованою і пов'язаною зі значними труднощами по дотриманню і моніторингу вказаних обмежень (порядок яких, до речі, в законопроекті не визначається) і не повною мірою враховує інтереси споживачів.

Обмеження доступу великих торгових об'єктів на ринок продовольчих товарів містить в собі певні риски, пов'язані з погіршенням якості обслуговування споживачів, неможливістю надання комплексних послуг населенню в одному торговому об'єкті, складнощами при управлінні товарними запасами та ін. Необхідність постійного відстежування дотримання відповідних обмежень містить риски росту адміністративних витрат в господарюючих суб'єктів і державних витрат в органах контролю. Відсутність же чіткого порядку встановлення (особливо новостворюваними суб'єктами господарювання), дотримання і моніторингу відповідних обмежень містить значні ризики присутності суб'єктивізму при ухваленні рішень контролюючими органами про застосування відповідних санкцій.

На засіданні йшлося і про те, що назва розділ III проекту "Антимонопольні правила" не зовсім відповідає його змісту, оскільки він охоплює не лише антимонопольне регулювання, але і особливості розрахунків (ст. 9 проекту), особливості розміщення товарів в торгових мережах (ст. 10 проекту ), особливості реалізації товарів в закладах ресторанного, готельного господарства (ст. 11 проекту).

За інформацією ВР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини