Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реєструвати юрособ і ФОП з 1 липня будуть ті ж люди в тих же офісах, Укргосреестр

11 червня 2013, 16:28
353
0
Реклама

З 1 липня функції по держреєстрації юрособ і фізосіб-підприємців перейдуть від виконавських комітетів міських рад міст обласного значення, районних, районних в містах Києві і Севастополі держадміністрацій до органам Укргосреестра. Щоб уникнути непорозумінь керівник Служби Дмитро Ворона відмітивщо максимум 15-го червня він чекає повній готовності обласних реєстраційних служб реєструвати бізнес. Крім того, він обіцяв особисто заїхати в регіони і перевірити організацію роботи на місцях.

Особливо хвилюватися не вартовідмічають в Службі, з 1 липня ви приходитимете в ті ж приміщення до тих же реєстраторів. Так, приблизно з 509 органами вже досягнута домовленість відносно того, що держреєстратори залишаться в тих же приміщеннях, в яких вони знаходяться і зараз. Відносно інших - або ведуться переговори, або підшукується відповідне приміщення. Що ж торкається кадрового наповненнято це питання дещо ускладнене тим фактом, що починаючи з 1 липня Закон вимагає наявності у держреєстратора повної юридичної освіти а також 1 року стажу роботи на держслужбі. На сьогодні в Україні десь 20 % реєстраторів мають юридичну освіту. Юристи хвилюються, що така ситуація стане приводом для спростування дій реєстраторів, оскільки вони не можуть виконувати свої функції через відсутність освіти. Проте, Олександр Барбелюкдиректор Департаменту держреєстрації юрособ і ФОП, відмічає, що практично усі старі кадри залишаться на місцях і з вимогою Закону відносно освіти не повинно бути ніяких непорозумінь. Так, вже розроблений законопроект, яким передбачається встановлення п'ятирічного перехідного періоду для отримання певними фахівцями юридичної освіти. Цей проект вже завтра, за словами пана Барбелюка, повинен розглядатися на засіданні Кабміну, після чого з позначкою "невідкладний" документ попрямувати у Верховну Раду.

У Службі запевняють, що усі реєстратори працюватимуть до останнього дня, перехід на нову систему не повинен відбитися на споживачах послуг. Так, в деяких відділеннях вже зараз висять оголошення, що після 20 червня не здійснюватиметься прийом документів. Це, звичайно, неприйнятний. В цілому ж - можливі перебої 25-27 червня в роботі реєстраторів, проте інформаційна складова - довідки, виписки видаватимуться буквально до останньої хвилини. На даний момент вже готуватися відповідне лист-роз'яснення для місцевих органів.

Співробітники Укргосреестра нарікають на відсутність роз'яснювальної роботи : якщо у вас немає невідкладних справ, то краще не бігти до реєстратора після 20 червня. Звичайно, він буде зобов'язаний прийняти документи і оформити реєстраційну справу, проте, краще б цей час він згаяв на організацію передачі справ. В цілому ж в Службі запевнять, що де-факто перехідною період організаційного характеру буде, але на наданні послуг це не відбитися.

Окрім оновленої процедури держреєстрації, в роботі Служби можливий ряд новацій. Зокрема, створений робочий гурт і активно розробляється ідея об'єднання 3-х реєстрів - Єдиного держреєстру юрособ і ФОП, Єдиного ліцензійного реєстру і Реєстру документів дозвільного характеру. Передбачається, що створений на їх основі Єдиний державний реєстр юридичних осіб - підприємців дозволить істотно спростити доступ до інформації і зробить її більше актуалізованою. Доступ до такого Реєстру здійснюватиметься або через сайт, або через Реєстраційний портал. У процедуру обговорення такого проекту включене Миндоходов і планується, що в об'єднаний реєстр також будуть включені дані про постановку платника на облік, а також дані про платників ПДВ, платниках єдиного податку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини