Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують визнати геноцид вірменського народу

7 червня 2013, 14:25
146
1
Реклама

Нардепи Арсеній Аваков (Батькивщина) і Вилен Шатворян (ПР) подали до парламенту проект постанови № 2254а про визнання масових винищувань вірмен в 1915-1922 рр. в імперії Османа геноцидом вірменського народу. Днем пам'яті жертв геноциду вірменського народу запропоновано встановити 24 квітня.

Геноцид вірменського народу відповідно до міжнародного права визначається злочином проти людства. Підкомісія ООН з прав людини в 1987 році визнала геноцид вірмен 1915 року в імперії Османа, в тому ж році Європарламент прийняв рішення про кваліфікацію подій 1915-1922 років як геноциду вірменського народу. У світі офіційно визнали геноцид Уругвай, Аргентина, Венесуела, Канада, Росія, Франція, Італія, Швейцарія, Швеція, Греція, Словаччина, Нідерланди, Бельгія, Ватикан, Ліван, Кіпр, Польща, Литва, Чилі і інші країни, у тому числі, більшість штатів США.

Геноцид здійснювався шляхом фізичного знищення і депортації, включаючи переміщення цивільного населення в умовах, що призводять до неминучої смерті. Велика частина вірменської діаспори виникла з вірмен, що бігли з імперії Османа. Актуальне це питання і для України, в якій проживає більш ніж полумилионная вірменська діаспора.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини