Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк обмежив готівкові розрахунки

7 червня 2013, 13:55
639
0
Реклама

6 червня 2013 Правлінням Національного банку України прийнята постанова про встановлення з 1 вересня 2013 граничної суми готівкових розрахунків.

Згідно з вимогами вказаної постанови гранична сума готівки протягом одного дня між підприємствами (підприємцями) складає 10000 гривен, готівкові розрахунки між фізичною особою і підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) не повинні перевищувати 150 000 гривен. Крім того, фізичні особи між собою по договорах купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150 000 гривен.
Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, що перевищує 150 000 гривен, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення і перерахування коштів на поточні рахунки, у тому числі на депозит нотаріуса, на окремий поточний рахунок в національній валюті.

Також Правлінням НБУ затверджені зміни в Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні. Цими змінами визначено, що якщо готівкові платежі між підприємствами (підприємцями) і між підприємствами (підприємцями) і фізичними особами протягом одного дня по одному або декількох платіжних документах перевищують граничну суму, то вони проводяться виключно у безготівковій формі через банки або небанківські фінансові установи, які у встановленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку. Кількість підприємств (підприємців) і фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, впродовж дня не обмежується.

"Основна мета впровадження обмежень на розрахунки готівкою - збільшення об'ємів безготівкових розрахунків і залучення додаткових ресурсів для кредитування економіки. Ріст безготівкових розрахунків збільшить надходження фінансових ресурсів суб'єктів національної економіки у банківську систему і підвищить ліквідність банків. Можна також чекати зниження рівня долларизации депозитів, ріст безготівкових розрахунків фізичних осіб- відмітила заступник Голови НБУ Віра Рычаковская. - Скорочення готівкового звернення позитивно вплине на економіку країни. Ми сподіваємося на додатковий ріст ВВП, збільшення кредитування економіки в національній валюті і зниження об'ємів готівкової іноземної валюти, яка знаходиться поза банківською системою ".

Рішення Правління НБУ, прийняті 6 червня 2013, набувають чинності відповідно до законодавства України після їх державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

За інформацією НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини