Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Негативна курсова різниця від перерахунку інвалюти не зменшує базу обкладення єдиним податком

1 червня 2013, 16:33
477
0
Автор:
Реклама

Державна податкова служба роз'яснилачи включається в дохід юрособи-платника єдиного податку курсова різниця, що виникає на дату розрахунків з іноземними постачальниками.

У листі від 29.05.2013 р. вказано, що відповідно до пп. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексудоходом платника єдиного податку для юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий впродовж податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковою і / або безготівковою) матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 НК. Юрособи - платники єдиного податку ведуть спрощений бухгалтерський облік прибутків і витрат в цілях числення об'єкту оподаткування.

Підпунктом 153.1.3 п. 153.1 ст. 153 НК передбачене визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в інвалюті, заборгованості і інвалюти здійснюється відповідно до положень (стандартами) бухгалтерського обліку. При цьому прибуток (позитивне значення курсових різниць) враховується у складі прибутків платника податків, а збиток (негативне значення курсових різниць) враховується у складі витрат платника податків.

Згідно п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 "Вплив змін валютних курсів", курсова різниця - це різниця між оцінками однакової кількості одиниць інвалюти при різних валютних курсах. Монетарні статті - статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи і зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (чи визначеною) сумі грошей або їх еквівалентів. Монетарні статті в іноземній валюті відбиваються з використанням валютного курсу на кожну дату балансу. Визначення курсових різниць по монетарних статтях в інвалюті проводиться на дату здійснення господарської операції і на дату балансу.

Таким чином, ДПС вказала, що до складу доходу юрособи - платника єдиного податку включається позитивна курсова різницящо виникає від перерахунку інвалюти на дату розрахунків з іноземними постачальниками. При цьому негативна курсова різниця від перерахунку інвалюти не зменшує базу обкладення єдиним податком.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини