Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підсумки тижня : ліцензія на охорону і бонуси за працевлаштування

1 червня 2013, 12:06
325
0
Реклама

Податкова політика

Зміни в податковому обліку профдеятельности. Мінфін наказом № 427 вніс зміни у Порядок обліку платників податків і зборів, що мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність. Змінами відкоригований перелік документів, необхідних для постановки фізособи на податковий облік. Також встановлено, що якщо фізособа зареєстрована як підприємець і при цьому така особа здійснює незалежну профдеятельностьвоно враховується в органах ДПС як фізособа - підприємець з ознакою того, що здійснює незалежну профдеятельность. У такому разі фізособа зобов'язана подати особисто (направити рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу в орган ДПС за місцем проживання заява по ф. № 5-ОПП з відміткою "Зміни" і копію документу, що підтверджує право фізособи на здійснення незалежної профдеятельности.

Важливо! Миндоходов нагадує, що нормі про оподаткування іноземних прибутків більше 10 років

Розстрочка податкового боргу. Миндоходов в листі № 2039/7/99-99-11-02-03-17 нагадалощо відповідно до п. 2.3 Порядку розстрочки (відстрочення) грошових зобов'язань (податкового боргу) платників податків рішення про розстрочку (відстроченню) грошових зобов'язань (податкового боргу) відносно загальнодержавних податків і зборів на термін, що виходить за межі одного бюджетного року, приймається керівником (заступником керівника) Миндоходов за узгодженням з Мінфіном. У листі також детально описуються особливості такої расстрочки в соответсвии з чинним податковим законодавством.

Зверніть увагу! Як отримати гроші з-за кордону без сплати податку? - рада юриста

Податкові перевірки. Миндоходов в листі № 111/4/99-99-17-01-02-10 нагадало про те, що згідно п. 75.1 ст. 75 Податкового кодексу:

1) камеральные і документальні перевірки проводяться органами ДПС в межах їх повноважень виключно у випадках і порядку, встановлених НК, а

2) фактичних перевірки - НК і іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладений на органи ДПС.

Так, відповідно до НК документальна планова перевірка має бути передбачена в плані-графіці проведення планових документальних перевіроктоді як камеральная проводиться посадовцями органу ДПС без будь-якого спеціального рішення керівника такого органу. Відміченій перевірці підлягає уся податкова звітність суцільним порядком.

Важливо! Як формувати витрати на закордонні відрядження?

Зверніть увагу! Емірати складуть конкуренцію традиційним офшорам - думка українських юристів

Держреєстрація і облік транспортних засобів

МВС наказом № 417 внесло зміни у Інструкцію про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС держреєстрації, перереєстрації і обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них. Так, з моменту набуття чинності відповідного наказу держреєстрація і зняття з обліку ТС здійснюватимуться не реєстраційно-екзаменаційними підрозділами Державтоінспекції МВС, а центрами надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів. Документом також встановлено, що реєстрація, перереєстрація і зняття з обліку ТС можуть проводитися на підставі договору купівлі-продажу ТС, оформленого в Центрі.

Нагадаємо, раніше вже МВС наказало створити центри надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів. Що стосується Порядку торгівлі ТС, то в нього також були внесені зміни.

Крім того, слід зазначити, що ДАІ почала видавати нові водійські посвідчення.

Зверніть увагу! Мининфраструктуры відновило порядок видачі дозволів на міжнародні перевезення

Питання старанного виробництва

Мінюст наказом № 924/5 вніс зміни у Інструкцію по організації примусового виконання рішень.

Інструкція, зокрема, доповнена положеннями, визначальними, що при стягненні з боржника витрат, пов'язаних з організацією і проведенням старанних дій, держвиконавець виносить постанову, яка затверджується начальником відділу, якому безпосередньо підпорядкований держвиконавець. Вказана постанова спрямовується сторонам не пізніше наступного робочого дня після його винесення і може бути оскаржене ними в суді в десятиденний термін.

Про розмір витрат, пов'язаних з організацією і проведенням старанних дій, держвиконавець згідно з розрахунком витрат, наданим фінансовою службою відповідного головного управління юстиції, складає акт про витратипов'язаних з організацією і проведенням старанних дій, в якому вказуються перелік і суми витрат, пов'язаних з організацією і проведенням старанних дій.

Встановлено, що для реалізації цінних паперів органом ГИС полягає договір з фондовою біржею на проведення аукціону по реалізації цінних паперів, на які обернене стягнення, і торговцем цінними паперами про реалізацію цінних паперів на фондовій біржі. При цьому фондова біржа і торговець цінними паперами повинні відповідати вимогам, встановленим Порядком реалізації на фондовій біржі цінних паперів, на які обернене стягнення. Також визначено, що заява держвиконавця про виплату винагороди розглядається безпосереднім керівником держвиконавця впродовж двох робочих днів з дати його отримання і у разі наявності відповідних підстав підписується і завіряється печаткою з вказівкою дати твердження.

Зверніть увагу! Для реєстрації центрів електронних ключів не треба подавати виписку з Реєстру юрособ і ФОП

Зміни в порядку здійснення нотаріальних дій

Мінюст наказом № 888/5 ствердив зміни до Порядку здійснення нотаріальних дій нотаріусами України.

Зокрема, документ передбачає наступні новели:

1) завірення аграрних розписок - передача прав по аграрній розписці підлягає нотаріальному посвідченню, про що полягає Акт прийому-передачі в двох екземплярах, один з яких залишається в справах нотаріуса, а інший видається новому кредиторові;

2) у разі видачі свідчення про право на спадок на житловий будинокквартиру і інше нерухоме майно нотаріус вносить зведення про перехід права власності на ім'я спадкодавця в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно в порядку, встановленому Порядком держреєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжень;

3) у випадку видачі посвідчення про право власності на частку в загальному майні подружжя у разі смерті одного з них на житловий будинок, квартиру і інше нерухоме майно нотаріус вносить відповідні відомості про речові права в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно згідно зі встановленим Порядку держреєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжень;

4) визначені правила видачі нотаріусом свідоцтва про придбання нерухомого майна на аукціоні при продажі майна в провадженні у справі про банкрутство;

5) порядок накладення і зняття заборони на відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно) і транспортних засобів, що підлягають держреєстрації, доповнений новою нормою. У документі встановлено, що при знятті заборони на екземплярі угоди, який залишається в справах нотаріуса, проставляються відмітка про зняття заборони, дата, підпис нотаріуса і його друк.

Нагадуємо також, що не так давно Мінюст виступив з ініціативою єдиних ставок за надання нотаріальних послуг.

Важливо! З Укргосреестром можна спілкуватися по Skype

Нововведення у сфері охоронної діяльності

Відповідно до положень Закону "Про охоронну діяльність" МВС наказом № 365 ствердило нові Ліцензійні умови здійснення охоронної діяльності. Документ, зокрема, передбачає:

- які документи необхідно подати для отримання відповідної ліцензії;

- організаційні і кваліфікаційні вимоги до суб'єктів здійснення охоронної діяльності, а також вимоги до організації заходів охорони і їх здійсненню;

- визначення того, що суб'єкт охоронної діяльності повинен забезпечувати проходження відповідного навчання або професійної підготовки і перепідготовки персоналу охорони;

- хто може виступати персоналом охорони та ін.

У свою чергу, наказом № 375 МВС ствердило Порядок устаткування транспорту реагування суб'єкта охоронної діяльності засобами радіотехнічного зв'язку, цветографическими схемами (написами), світловими і звуковими сигналами. А незабаром буде змінений Перелік об'єктів, що охороняються виключно держпідприємствами.

Зверніть увагу! Затверджений порядок реєстрації страхових агентів в МТСБУ

Питання безробіття і працевлаштування

Компенсація ЕСВ за працевлаштованого безробітного. Постановою № 347 Кабмін ствердив Порядок компенсації працедавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Термін "компенсація" означає відшкодування працедавцеві фактичних витрат нарахованого відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" єдиного внеску, сплаченого за працевлаштованого по напряму територіального органу держслужби зайнятості на нове робоче місце зареєстрованого безробітного за місяць, за який такий внесок сплачений. Право на компенсацію має працедавець, що працевлаштував на нове робоче місце на термін не менше чим на 2 року по напряму територіального органу Держзайнятості зареєстрованих безробітних.

Посібник з часткового безробіття. Наказом № 103 Минсоцполитики ствердило Порядок надання посібника з часткового безробіття, який надається підприємствам незалежно від їх форми власності і підпорядкування діяльність яких пов'язана з виробництвом продукції.

У документі предусатривается перелік працівників, що мають право на посібник з часткового безробіття. При цьому в наказі встановлено, що перерахування підприємству засобів для виплати посібника з часткового безробіття здійснюється територіальним органом служби зайнятості щомісячно впродовж 15 робочих днів після отримання від підприємства відомостей про осіб, відносно яких виконуються вимоги частини 2 ст. 47 Закону "Про зайнятість населення" (додаток 2 до Порядку).

Працевлаштування іноземців. Кабмін у виконання Закону "Про зайнятість населення" ствердив новий порядок видачі дозволів на працевлаштування іноземців. Так, дозволи надаватимуться працедавцям, як і раніше, строком на 1 рік за відсутності безробітних відповідної кваліфікації на обліку в службі зайнятості. Плата за надання такого дозволу складає 4 мінімальних зарплати. При цьому згідно з положеннями документу дозвіл не потрібно для працевлаштування іноземців, що постійно проживають в Україні. Крім того, він не потрібний для працівників зарубіжних ЗМІ, спортсменів, артистів і працівників мистецтва, аварійно-рятувальних служб, іноземних представництв, іноземців, прибулих в Україну для участі в реалізації проектів міжнародної технічної допомоги і здійснення викладацької діяльності за фахом в державних вищих учбових закладах.

Важливо! Мінохоронздоров'я нагадало про необхідність захисту від тютюнового диму на робочих місцях

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини