Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як працює Спортивний арбітраж і куди оскаржити його рішення?

31 травня 2013, 12:21
1052
0
Реклама

Арбітражний суд в Лозанні створювався як своєрідний спортивний верховний суд, остання інстанція, а також мав на меті - узагальнення практики розгляду суперечок і створення прецедентного права. На сьогодні більшість справ, які розглядає Суд, торкаються футболу і допінга - 44-50% і 35 %, відповідно. У рік, по словах Метью Рибагенерального секретаря Суду, арбітри розглядають близько 300-400 подів. Приміром, загальний показник за 2012 р. склав 370 справ, з яких половина торкалася футболу.

Нагадаємо, у березні набув чинності новий регламент Спортивного арбітражного суду.

></p></td></tr><tr valign=

Андрій Харитончук, начальник юридичної служби ФК "Шахтар"

Проте не варто думати, що в Лозанну так просто потрапити - якщо щось не сподобалося в контракті, наприклад. Існує 2 процедури: звичайна і апеляційна. У першому випадку Суд розглядає справу безпосередньо, що можливо, якщо в контракті вказано, що у разі виникнення конфлікту слід їхати в Лозанну. Апеляційне виробництво передбачає заздалегідь використання національних способів захисту, тобто питання має бути вирішений на рівні національних федерацій, а тільки потім вже можна можна звертатися в Спортивний арбітраж.

Звичайна процедура займає десь близько 6-12 місяців, апеляція - 4-5 місяців, але у разі крайньої необхідності рішення приймається упродовж 24 годин, як це було на минулій Олімпіаді відносно поєдинку українського боксера.

Зараз в списку Спортивного арбітражного суду 285 арбітрівякі можуть забезпечити розгляд справ на англійській, французькій, німецькій і іспанській мовах. Українського в переліку доки немає, в принципі, як і росіянина, хоча варто відмітити, що одно рішення на мові наших північних сусідів все ж є.

></p></td></tr><tr valign=

Маркіян Ключковский, партнер ЮБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери"

У числі переваг рішення суперечок в Лозанні Метью Риб називає конфіденційність, спеціалізацію, адже арбітри не лише добре підковані юридично, але і розбираються в спорті, відкритість списку арбітрів, вільний вибір представника (ви можете прийти з юристом / адвокатом/ президентом клубу / другом, і порівняно невеликі тимчасові витрати. Що ж до фінансових витрат, то вони досить помірні, на думку представників Лозанни. Так, година роботи арбітра коштує 250 швейцарських франків (близько 2100 грн.), що досить небагато за мірками Швейцарії. Звичайно, деякі арбітри вважають, що їх робота коштує дорожче, та і поділа по рівню складнощі бувають різні, і тоді питання вирішується в індивідуальному порядку, хоча захмарні торби не фігурують. Сам процес (за участю одного арбітра) коштуватиме від 14 тис. швейцарських франків.

Рішення Спортивного арбітражного суду можна оскаржити в Швейцарському Федеральному трибуналіпроте лише з процедурних питань (не заслуховують усі аргументи, порушені права сторін, ін.). Факти, встановлені Судом не переглядаються ні в якому разі, також не може бути оскаржене застосування / не застосування Судом якихось нормативних документів.

Валентин Скворцовголова палати по вирішенню суперечок при Федерації футболу України відмітив, що більшість конфліктів в Україні торкаються зарплат. Крім того, його нарікання викликав той факт, що не футболісти, ні клуби не хочуть врегулювати конфлікти шляхом переговорів, а також на загальній ситуації позначається низька правова обізнаність усіх сторін.

></p><p align=Детальніше про аспекти спортивного права читайте в матеріалах ЮРЛИГИ :

Чому юрист "Шахтаря" проти ліміту на легіонерів?

Про устої "футбольної Феміди" і специфіку правовідносин у великому спорті (інтерв'ю з И. Скоропашкиным)

Комітет АЮУ планує захистити спортсменів

Спортивне право - Terra Incognita для українських юристів?

Маркіян Ключковский : "У Україні спортивне право робить лише перші кроки"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини