Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому послуги безкоштовних юристів не мають попиту?

30 травня 2013, 15:19
483
6
Реклама

Проблема освітлення надання правової допомоги має величезне значення, на думку учасників зустрічі. Адже на сьогодні населення просто не знає, що можна скористатися послугами юриста абсолютно безкоштовно. Так, з недавніх пір держава потурбувалася про безкоштовних адвокатів для громадян, проте таку допомогу можна отримати в чітко певних випадках. В той же час існує безліч звичайних "побутових" питань, з якими якось незручно йти до юриста : як вирішити конфлікт з ЖЕКом, чи можна відмовитися від щеплення дитині та ін.

На даний момент в рішенні подібних ситуацій можуть допомогти юридичні клініки, деякі громадські організації і окремі юристи, що займаються такими справами на добровільних засадах у вільний від комерційної роботи час. І хоча таких добровольців не так вже і багато, практика показує, що їх послуги не мають попиту. В першу чергу ніхто не вірить, що допомога дійсно безкоштовнаа якщо і так, то про яку якість можна говорити, адже безкоштовний сер тільки в мишоловці. По-друге, деяка закритість такої діяльності. Іноді в ЗМІ з'являється якась інформація за типом ось туди можна звернутися, або ж так звані історії успіху, в яких показують реального героя сюжету з проблемою, вирішити яку допоміг такий безкоштовний юрист. Ну і, звичайно, важливу роль грає надмірна професійність відповіді. Юристам радять спуститися з небес на землю і виражатися дещо простіше, ніж в професійному співтоваристві серед собі подібних.

Більшість випадків, з якими звертаються за безкоштовною допомогою, торкаються внутрісімейних конфліктів. Дуже часто це розділ квартири або іншого майна між родичами або іншими близькими людьми. У таких випадках учасники засідання радять підключати медиативные процедури і постаратися примирити сторони, а не доводити справу до суду, тим самим при будь-якому результаті залишаючи одну із сторін скривдженої.

Чому юристи, що надають безкоштовну правову допомогу, не рекламують себе? - запитує Олександр Винниковюридичний радник проекту USAID "Правова країна". Та тому, що реклама це завжди дорого. У більшості випадків, звертаючись, приміром, на телеканал і юристам, і організаціям пред'являють рахунки за комерційну рекламу, що зовсім не сприяє бажанню допомагати комусь надалі. До того ж, реклама приватних юристів може обернутися тим, що до них буквально збіжаться усі бабусі в окрузі і такому благодійникові просто часу не залишиться на роботу, що приносить прибуток.

Юридичні клініки також не можуть собі дозволити рекламу через відсутність необхідних засобів. Крім того, в суспільстві існує думка, що молоді і недосвідчені юристи, якими є студенти старших курсів юрфака і працюючі в клініках при своїх альма-матер, не зможуть нічим допомогти. А, може, і взагалі - тільки зроблять гірше.

В цілому, же, напевно, не треба ходити з транспарантами "Надаю безкоштовну допомогу", а просто почати допомагати, а клієнти знайдуться- міркує Таміла Александрова глава АТ "Українська Рада адвокатів".

Звичайно, логічніше було б розв'язати проблему на глобальному рівні, а не гасити пожежі у міру їх виникнення, проте, при розробці Закону про адвокатуру питання про надання правової допомоги було пущене на самоплив. Таким чином, в новому законодавстві не з'явилося ні слова про обов'язок надавати безкоштовну правову допомогу декілька десятків годинників в рік, як це встановлено в Америці, приміром.

Що ж до журналістів, то їм слід звертати увагу на адресність своїх матеріалів, поміщати в статті конкретний механізм (як, куди і до кого) звернення по допомогу, і по можливість перекладати на "загальнолюдський" ради юристів.

Коаліція по наданню правової допомоги була створена нещодавно і на даний момент об'єднають 9 організацій. В цілях її засновників - охопити максимальну кількість всіляких організацій, щоб повною мірою забезпечити надання правової допомоги громадянам. Так, за наявності партнерів -организаций, клієнта можна передавати як за територіальною ознакою, так і по спеціалізації. Особливо важлива в цьому питанні географія, адже величезна кількість прохань про допомогу поступає якраз з регіонів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини