Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Агробізнес скаржиться на повільних реєстраторів

24 травня 2013, 13:39
241
2
Реклама

Представники агробізнесу поділилися з юристами наболілими проблемами, рішення яких на даний момент украй необхідно для галузі. Зокрема, Василь Ярошовецперший заступник голови Аграрного Союзу України, відмітив, що спершу необхідно врегулювати ситуацію з розробкою проектів сівозмін, оскільки діюча постанова Кабміну вже давно не відповідає реаліям. На розгляд Кабміну вже поданий відповідний проект змін, хоча в цілому краще було б відстрочити притягнення до відповідальності за порушення норм відносно проектів севооброта до 2016 р. Ще одна проблема пов'язана з реєстрацією договорів оренди - реєстратор зволікає, не реєструє без видимої причини договір і як наслідок - податкова починає пред'являти претензії до суб'єкта господарювання відносно самозахоплення. Це неправильно, що відповідальність несе керівник підприємства, а не той держреєстратор, який тягне час, - обурюється пан Ярошовец.

Крім того, турбує аграріїв і ініціативи Миндоходов відносно реформуванні спеціалізованого режиму оподаткування для з/х підприємствзокрема, розглядається варіант переходу на загальну систему оподаткування ПДВ із застосуванням зниженої ставки податку у розмірі 7% для операцій з поставки з/х підприємствами сільгосппродукції власного виробництва. Крім того, нагадаємо, що на 2013 рік передбачено реформування фіксованого з/х податку, який на сьогодні обчислюється від незмінної нормативної грошової оцінки земель, зафіксованої на рівні 1995 р. Миндоходов хоче ввести нормативну грошову оцінку земель з/х призначення з урахуванням коефіцієнтів індексації і диференціацією для різних видів сільгоспвиробництва.

Також не радує і перспектива платити ще один збір за користування земельними ділянками з/х призначення, запропонований Ігорем і Григорієм Калетниками. Зокрема, є зважаючи на проект № 2059а, згідно з яким платити такий збір можуть зобов'язати власників земель сільгосппризначення (рілля), не переданих в оренду, а також орендарів таких земель, окрім земель присадибного фонду. Ставка збору за гектар земель сільгосппризначення (рілля) складе 80 грн. з урахуванням встановленого індексу споживчих цін.

Проте, якщо останні проблеми доки відносяться тільки до категорії можливих, то існує ще декілька теперішніх моментів, які завдають неприємностей юристам і їх клієнтам. Приміром, Олег Бойчукрадник ЮБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери"дещо невдоволений тим фактом, що інформація відносно землевласників і землекористувачів з Державного земельного кадастру дублюється в Реєстрі прав власності на нерухоме майно. Крім того, в ряду випадку інформація про землекористувачів не співпадає. Юрист радить, вирішуючи подібні питання, віддавати перевагу Реєстру прав.

Хвилює уми юристів і факт відсутності на публічній карті інформації про власників ділянок. "Там відображається тільки інформація про категорію власності. Проте, думаю, це б б цікавий експеримент в умови нашого непрозорого ринку - надати інформацію про власників", - роздумує пан Бойчук. Також на практиці досить морочливим є процес виправлення помилок в публічній карті і внесення інформації про відсутнього на карті земельній ділянці. По суті законодавець пропонує знову йти до реєстратора і заново вносити необхідну інформацію. Юрист підкреслює, що серйозніші дефекти, як накладення меж земельних ділянок або межові спори доведеться вирішувати в судовому порядку.

Очікувано безліч питань у учасників конференції виникла до суддів ВХСУ, які мимохідь відбувалися жартами і цілком з'ясовно не виявляли бажання давати відповіді на конкретні питання, обмежуючись обговоренням концептуальних положень. Зокрема, суддя Євгеній Першиков звертає увагу на схеми виводу земель із з/х обороту. Так, почастішали випадки, коли декілька чоловік створюють кооператив, а потім йдуть в місцеву раду з проханням виділити їм 15 гектарів для будівництва.

Також читайте:

Змінені правила реєстрації речових прав на земельні ділянки державної і комунальної власності

Депутати хочуть дозволити використовувати землю з/х призначення без проектів землеустрою

Ставку фіксованого з/х податку можуть підвищити для деяких товаровиробників

ВАСУ роз'яснив питання стягування фіксованого сільськогосподарського податку

У які терміни слід надавати декларацію по фіксованому з/х податку?

Податківцям можуть заборонити проводити перевірки на підставі анонімок

Норми про реєстрацію прав на нерухомість знову підкоригують?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини