Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Емірати складуть конкуренцію традиційним офшорам - думка українських юристів

24 травня 2013, 12:49
404
0
Реклама

Як відомо, на сьогодні Рас-эль-Хайма є еміратом ОАЭ, що самим швидко розвивається. У травні 2000 року була утворена Вільна Економічна Зона (далі - СЭЗ) емірату Рас-Аль-Хайма (RAKFTZ) для залучення інвесторів в сферу послуг, оброблювальної промисловості і промислового сектора. А у вересні 2006 р. уряд емірату Рас-Аль-Хайма оголосило про утворення офшорного сектора, другого в ОАЭ, діяльність якого регулюється відповідно до Положення про Вільну торгівлю емірату Рас-Аль-Хайма від 2006 року.

Близько сорока українських юристів, серед яких переважно керівники і партнери провідних юридичних фірм з Києва, Львова, Харкова, Дніпропетровська і Одеси, зустрілися на заході з представниками найбільших компаній емірату для обговорення нових можливостей ведення бізнесу і партнерства. Повернувшись на батьківщину, деякі українські експерти поділилися отриманим досвідом.

Так, на думку одного з учасників круглого столу, керівного партнера "БДО Лигал Україна" Аліси Дубровойможливість реєстрації в Рас-Аль-Хайма міжнародній (офшорною) компанії є дуже цікавою і безперечно заслуговує розгляду.

Аліса Дуброва

Зокрема, за словами юриста, міжнародні компанії не потребують "місцевого" спонсора, що дозволяє володіти 100 % акцій компанії з іноземним капіталом. Не дивлячись на те, що на території ОАЭ компанії підкоряються законодавству ОАЭ, міжнародні компанії, зареєстровані в СЭЗ Рас-Аль-Хайма, мають право підкорятися законодавству юрисдикції іншої держави, для чого необхідно зробити відповідну обмовку в засновницьких документах компанії (Договорі про установу і Статут).

У СЭЗ Рас-Аль-Хайма практично не існує обмежень на діяльність міжнародних компаній. При цьому, незважаючи на загальну заборону по веденню бізнесу з особами, що проживають на території ОАЭ, міжнародні компанії мають право володіти акціями офшорних і оншорных компаній ОАЭ (у т. ч. місцевих), а також нерухомістю на території ОАЭ.

Міжнародна компанія наділена правом відкривати банківські рахунки на території ОАЭ з метою проведення банківських операцій, а також співпрацювати з юридичними консультантами, бухгалтерами і компаніями, що управляють, і іншими юридичними особами, що здійснюють діяльність на території ОАЭ. Допускається емісія акцій на пред'явника.

За словами старшого юриста ЮФ "Ващенко, Бугай і Партнери" Григорія СитенкоОАЭ традиційно має високий рівень конфіденційності. Інформація іноземним податковим органам може бути надана тільки за рішенням місцевого суду. При цьому, завдяки арабському менталітету, реакція на такі запити є настільки неквапливою, що дозволяє благополучно "підтягнути хвости", при необхідності перевівши проблемні активи в інше місце або навіть перерегистрировав компанію. Дуже часто запит може взагалі залишитися без якої-небудь відповіді.

"Звичайно, такого тепличного режиму, як з Кіпром, тут немає, але 5 % на дивіденди, що перераховуються з України, є досить непоганим варіантом, якщо врахувати повну відсутність корпоративного податку і мит для міжнародних компаній в ОАЭ"- додає Г. Ситенко.

В цілому, за словами експертів, ОАЭ європейських "квазіофшорів" (Кіпр, Мальта), що набагато стабільніше переживають труднощі, надійніше в плані конфіденційності, чим класичні острівні офшори, велика частина яких контролюється Великобританією (БВО, о-в Мэн), і набагато престижніше за офшори Карибського басейну, що надають схожий рівень конфіденційності, зокрема Панами.

(фото Асоціації юристів України)

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини