Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про карну відповідальність юрособ

23 травня 2013, 14:04
2275
11
Реклама

Верховна Рада сьогодні на основі проекту № 2990 ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України відносно відповідальності юридичних осіб). Ця законотворча ініціатива належить групі нардепів : О. Махницкий, П. Петренко, А. Кожемякин, С. Тігіпка і В. Чумак.

Законом визначений конкретний перелік злочинівздійснення яких керівником, засновником, учасником або іншим уповноваженим обличчям юрособи від його імені і в його інтересах є основою для застосування до юрособи заходів кримінально-правового характеру :

- ст. 209 УК: легалізація (відмивання) прибутків, отриманих злочинним шляхом;

- ст. 258-258-5 УК: терористичний акт, залучення до здійснення терористичного акту, публічні заклики до його здійснення, створення терористичного гурту або терористичної організації, сприяння здійсненню терористичного акту, фінансування тероризму;

- ст. 306 УК: використання засобів, отриманих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, отруйних або сильнодіючих речовин або отруйних або сильнодіючих лікарських засобів;

- ст. 368-369-2 УК: отримання хабаря, незаконне збагачення, комерційний підкуп посадовця юрособи частки права незалежно від організаційно-правової форми, підкуп особи, яка надає публічні послуги, пропозиція або дача хабаря, зловживання впливом.

Заходи кримінально-правового характеру можуть бути застосовані судом до підприємства, установи або організації, окрім держорганів, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, організацій, створених ними в установленому порядку, які повністю містяться за рахунок відповідно держбюджету або місцевого бюджету, фондів загальнообов'язкового державного соцстрахування, Фонду гарантування вкладів фізосіб, а також міжнародних організацій

Серед заходів кримінально-правового характеруякі можуть застосовуватися до юрособ:

1) штраф в розмірі від 5 до 75 тис. неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян;

2) конфіскація майна;

3) ліквідація, яка застосовується судом у разі здійснення відповідними особами будь-якого із злочинів, передбачених ст.258-258-5 УК. А в Кабмінівській версії уточнення торкалося тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Також визначений порядок виробництва відносно юридичної особи, яка здійснюватиметься одночасно з карним виробництвом відносно фізичних осіб, які від імені і в інтересах цієї юридичної особи скоїли злочин. Такі зміни внесені до Карно-процесуального кодексу.

А внесеними змінами до Закону про забезпечення безпеки осіб, що беруть участь в карному судочинстві, надано право представникові юридичної особи, відносно якої здійснюється виробництво, на забезпечення безпеки.

З поіменним голосуванням можна ознайомитися на сайті ВР.

Нагадаємо, що до парламенту був поданий і подібний урядовий проект № 2032, який активно обговорювався в професійних кругах і встиг викликати невдоволення як юристів, так і бізнесу. В цілому, юристи схильні вважатищо подібна ініціатива більш ніж передчасна. Документ не пройшов громадське обговорення і, у зв'язку з масою виявлених недоліків, його розгляд був відкладений.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини