Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міжнародні експерти назвали українську судову систему ефективною

26 квітня 2013, 15:31
158
4
Реклама

Комісія з ефективності правосуддя у рамках проекту про підтримку реформи в країнах Східного партнерства досліджувала інформацію, подану представниками судової влади України, Грузії, Молдови, Вірменії і Азербайджану.

Як відмічають представники Комісії - Україна першої відгукнулася на таку ініціативу і подала прошену зразкову інформацію високої якості. І хоча метою дослідження не було обрати кращих, адже це не конкурс красистверджує Георг Стававіце-президент Комісії, проте Україна виглядає дуже добре.

В цілому ж, якщо вірити статистичним даним звіту, то судова система України ефективна, і, незважаючи на завантаженість, коефіцієнти розгляду справ свідчать про те, що судді розглядають більше справ, чим до них поступає, тобто вони ще і розбирають "завали" з минулих років. Крім того, середній термін розгляду справ складає 47 днів, що є хорошим показником, відмічають експерти.

Окрім загальних даних по Україні в цілому, експерти порівняли показники судів Київської і Одеської області за 2009-2011 рр., визначивши продуктивність суддів, завантаженість, виділений бюджет, терміни і якість розгляду справ. Не можна говорити про визначення кращих або гірших через низку обставин, зокрема, різниці між засобами, кількістю справ, та ін., що доводяться на кожного суддю, Проте, Україні коштує уважніше варто придивитися до досить простої формули - якщо суд розглядає більше справ, то йому потрібне більше забезпечення і навпаки. На жаль, відносно деяких судів був відмічений явний перекіс, коли одним судам виділялися кошти несумірні їх навантаженню. Визначаючи кількість засобів, необхідне тому або іншому суду, радять також звертати увагу на кількість і швидкість розгляду справ.

До речі, експерти запропонували провести подібний аналіз і для судів в інших областях.

Повертаючись до наших сьогоднішніх реалій, Раїса Ханова заступник голови Ради суддів України, відмічає, що показники фінансування в порівнянні з попередніми роками вже набагато краще виглядають, хоча критичною залишається ситуація з капітальними витратами. Крім того, у черговий раз підкреслюється, що витрати на судову систему повинні визначатися тільки бюджетним комітетом і без участі Мінфіну.

Що ж, на думку міжнародних експертів, судова система України функціонує дуже навіть непогано і суддям слід зберігати і надалі удосконалювати досягнутий рівень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини