Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іпотека: банки не хочуть, населення не може

23 квітня 2013, 16:22
283
1
Реклама

Чому кредити на житлі не доступні українцям? Це питання стало одним з головних в ході круглого столу "Ипотека-2013: реалії, проблеми, перспективи". Представники банків, забудовників, чиновники і народні депутати дискутували з приводу вітчизняних іпотечних проблем і пропонували свої рішення.

Нардеп, голова фінансового Комітету ВР Олег Ляшко акцентував увагу на матеріальному стані українців, низьких зарплатах, відсутності грошових накопичень, субсидій - на тлі високих іпотечних ставок у банках. "Необхідні адресні житлово-будівельні субсидії для громадян"- пропонує депутат, відмічаючи, що в Комітеті на розгляді знаходиться декілька законопроектів стосовно здешевлення іпотечних кредитів.

У свою чергу, президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко запропонував подивитися на ситуацію з боку фінустанов. Банки у Україні абсолютно не захищені від недобросовісних позичальників. "Поламати стару систему важко, але в новій треба закріпити "залізне" правило: не платиш - віддаєш майно"- відмічає експерт.

Банки ще не "відійшли" після фінансової кризи, нагадав виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Павло Матияш. До того ж, в Україні немає швидкої процедури стягнення з боржника, а також де-факто немає дієвої системи рефінансування другого рівня. Крім того, за словами експерта, банки не вірять забудовникам. Таким чином, загублена довіра між усіма учасниками системи іпотечного кредитування.

Представник забудовника, гендиректор асоціації "Укрмолодьжитло" Ірина Тариелашвили засмучується: не дивлячись на підвищення рівня риск-менеджмента банків, бізнес-модель співпраці із забудовниками все ще має серйозні недоліки. Часто банк навіть заважає угодам забудовників. У свою чергу, Олександр Охрименко вважає українських забудовників безвідповідальними, а нардеп Юрій Сербин пропонує по такому випадку впровадити нормальне страхування.

Жвава дискусія виникла стосовно питання доцільності впровадження в Україні оренди житла з правом викупу. Більшість експертів вважають такий варіант вигідним для українців, але Олег Ляшко проти. За його словами, менталітет українців - не європейський, і нам потрібна саме власність.

Найчастіше учасники називали такі причини нереальності іпотеки:

- низькі прибутки населення, його фінансова неписьменність;

- неможливість або небажання держави допомагати в кредитуванні;

- дороге будівництво і непрозорі схеми його фінансування;

- відсутність у банків ресурсів і небажання ризикувати.


Отже, надія на здешевлення іпотечних кредитів з'явиться зі зниженням іпотечної ставки. Але на сьогодні банки не бажають так ризикувати. Виходить замкнутий круг, вихід з якого може знайти тільки державу, підкоригувавши свою економічну політику.


Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини