Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Корпоративним юристам порадили, як зробити угоду M&A успішною

22 квітня 2013, 13:57
801
0
Реклама

Юристові, що перебуває на службі у одного-єдиного клієнта, доводитися мати справу з найрізноманітнішим переліком питань, серед яких і купівля інших компаній, а також їх подальша інтеграція. Так що ж треба робити для того, щоб цей процес пройшов максимально безболісно як для юриста, так і для і кишені власника?

Юрій Вахельзаступник генерального директора з юридичних питань і розвитку бізнесу ТОВ "Нобл Ресорсиз Україна", в першу чергу звертає увагу на можливі помилки. Отже, в числі причин невдалих M&A: погане поєднання культур компаній, недостатня увага до людського чинника, злиття рівних, погано керована інтеграція (контроль, темп), стратегічна невідповідність, неповний або неякісний due diligence.

Якщо компанію вже купили, то можна починати розбирати і налагоджувати аспекти роботи "внутрішнього" і "зовнішнього круга". Такий, здавалося б, простий момент як налагодження контактів з юридичним персоналом може принести безліч проблем у разі того, що випустило з уваги ряду моментів. Спершу, радить юрист, слідує перевірити не лише знання і досвід співробітниківале і те, якими типовими формами / інформаційними системами / архівами / комп'ютерами / телефонами вони користуються. Необхідно з'ясувати з якими зовнішніми радниками компанія працювала раніше, і наскільки ефективною була така робота. Не перешкодить також провести моніторинг судово-претензійної роботи, щоб зрозуміти, які з тяжб доцільно продовжувати, а від яких дешевше буде відмовитися.

Крім тогоюристів компанії також варто перевірити на предмет безпекитобто чи траплявся "злив" справ, наявність зв'язків з карними структурами, сімейні зв'язки і тому подібне

Що стосується питань "зовнішнього круга", то приділити увагу, на думку Юрія Вахеля, треба корпоративним питанням, включаючи різного роду звітності; нерухомості і земельним правовідносинам; фінансовим і регуляторним питанням; ліцензіям / дозволам / узгодженням; трудовим правовідносинам (через старенький КЗоТа і можливі скорочення). Також слід перевірити, як йдуть справи з інтелектуальною власністю і ВЭД.

В цілому ж, резюмує пан Вахель : "У ідеальному випадку інтеграцію треба починати планувати не пізніше за початок переговорів про приєднання, і не намагатися з'їсти те, що ти не в змозі переварити".

Шквал питань у учасників конференції викликала тема недобросовісної реклами і, зокрема, особливості реакції на такий інформаційний продукт у Антимонопольного комітету. Так, Ірина Стройкокерівник договірно-правового відділу ТРК "Студія 1+1", звертає увагу на той факт, що останнім часом Комітет досить активно почав діяти відносно виявлення недобросовісної реклами. До того ж, якщо раніше штрафи, були досить терпимі, то зараз вони істотно збільшилися в розмірах аж до декількох мільйонів гривен, як це сталося з рекламою "Амизона" (7.6. млн. грн. за слоган "9 з 10 українців вибирають "Амизон").

У числі інших потерпілих із-за реклами: "Сандора" (3 млн. грн. за помилковий гриф Мінохоронздоров'я і кількість фруктів в соку), "Фокстрот" (427 тыс.грн. за помилкову інформацію про умови надання кредитів)ліки "Гербион" і "Тусавит"ін. І хоча АМКУ пильно стежить за рекламою лікарських засобів зокрема, не коштує сподівається, що у фахівців Комітету не знайдеться часу і для інших товарів і послуг. Юристові варто бути більш ніж уважним, затверджуючи рекламурадить пані Стройко. Адже не завжди можна відразу визначити, що викличе неприйняття у Комітету.

Не помічник відносно реклами і такий сервіс як рекомендаційне роз'яснення АМКУ (рекламний ролик, приміром, можна відправити до Комітету для отримання необхідного укладення). Ця процедура так і не стала популярною через низку обставин: по-перше, не усі компанії хочуть витрачати час на очікування укладення, а по-друге, приславши рекламу на узгодження, ви зайвий раз нагадуєте комітету про своє існування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини