Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підсумки тижня : поняття хабаря, спеціальна конфіскація і таксі "в законі"

19 квітня 2013, 13:28
221
0
Автор:
Реклама

Документи, норми, що набули чинності, або Нові, у дії

Мита на імпорт авто. З 13.04.2013 р. набуло чинності рішення Міжвідомчій комісії з міжнародної торгівлі при Мінекономрозвитку, згідно з яким вводяться трирічні спецмита на імпорт нових автомобілів. Заходи застосовуються незалежно від країни походження і експорту авто шляхом впровадження спеціального мита відносно імпорту в Україну легкових автомобілів з двигуном внутрішнього згорання з іскровим запаленням (бензиновим) залежно від робочого об'єму циліндрів двигуна. Відмітимо, що для дорогих авто з великим об'ємом двигунів ставу не зміниться.

Деталі: Почали діяти спецмита на імпорт в Україну легкових авто

Імпортери і юристи висловилися проти спецмит на авто

Нові ПДД, або "Тихіше їдеш - далі будеш". C 15.04.2013 р. набули чинності зміни в Правила дорожнього руху, Конвенції, що враховують положення, про дорожній рух і стандарти, діючі в цій сфері в державах - членах ЄС. До основних нововведень слід віднести обов'язок включати фари за межами населеного пункту в денний час доби з жовтня по травень, впровадження нових знаків і розмітки, нові особливості руху в контексті реклами, стоянки, поворотів, а також використання нових термінів.

Детальніше: Їздимо по-новому: почали діяти зміни в ПДД

"Нерухомий" податок. З 15.04.2013 р. власники нерухомого майна, підмета оподаткуванню, почали отримувати повідомлення про суму нарахованого податку, який треба буде сплатити в течію 2-х місяців з моменту отримання, і платіжні реквізити. Для цього громадяни можуть скористатися послугами банківських установ або поштових відділень, а жителі сільської місцевості - сплачувати податок через каси сільських рад.

Детальніше: З 15 квітня громадяни почнуть отримувати повідомлення про суму податку на нерухомість

Нова експертиза ліків. 16.04.2013 р. набув чинності наказ Мінохоронздоров'я від 04.01.2013 р. № 3яким змінена процедура реєстрації лікарських засобів. Згідно зі змінами державну реєстрацію (перереєстрацію) лікарського засобу здійснює Мінохоронздоров'я. Крім того, наказ передбачає ряд нововведень відносно особливостей проведення такої експертизи, серед яких : новий перелік матеріалів для лікарських засобів і лікарських засобів, на які поширюється дія норм документу; принцип "єдиного вікна" для подачі документу; вимоги до матеріалів реєстраційного досьє; питання специализированой експертизи і т. д.

Подробиці: Діє нова процедура експертизи ліків

Тепер без виписки. 17.04.2013 р. набула чинності постанова Кабміну від 08.04.2013 р. № 233, передбачаюче виключення з ряду урядових документів положень про необхідність надання суб'єктами господарювання виписок і витягань з ЕГР.

Детальніше: Кабмін відмінив ряд норм стосовно обов'язкового надання витягань і виписок з ЕГР

Процедура санації. 17.04.2013 р. набула чинності постанова КМУ від 01.04.2013 р. № 244яким уряд затвердив Порядок відчуження в процедурі санації майна боржника шляхом заміщення активів. Згідно з документом відчуженню можуть підлягати цілісний майновий комплекс боржника або визначена планом санації частина його майна з відповідною (пропорційною) частиною зобов'язань боржника (окрім зобов'язань, що виникають за вимогами конкурсних кредиторів).

У нормативному акті також встановлено, яке майно не підлягає відчуженню в процедурі санації, а також які види майна відчужуються, а які немає, і т. д.

Деталі: Кабмін вирішив, як відчужувати майно боржника шляхом заміщення активів в процедурі санації

Створення Гарантійного фонду для аграріїв. 19.04.2013 р. набуває чинності Закон № 5493 - VI від 20.11.2012, згідно з яким новостворений Фонд виконання зобов'язань по складських документах на зерно повинен буде гарантувати власникам складських документів, у тому числі кредиторам, відшкодування до 90 % вартості зерна, якщо зерновий склад виявиться не в змозі його повернути. Фонд буде створений як державна цільова спеціалізована непідприємницька установа.

Зверніть увагу! Підсумки 1-го кварталу : в ресторанах виконують Закон про заборону паління?

Законодавча діяльність парламенту

Спеціальна процедура. 18.04.2013 р. ВР ухвалила Закон (на основі законопроекту № 2803 від 15.04.2013) про внесення змін до УК і КПК відносно виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Законом в УК вводиться поняття "спеціальна конфіскація" - примусове безвідплатне вилучення за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей і іншого майна за умови скоювання злочинів, в яких фігурувала неправомірна вигода (тобто хабар).

Деталі: Ухвалений Закон про спеціальну конфіскацію

Відповідальності за "хабар". 18.04.2013 р. ВР ухвалила Закон (на основі законопроекту № 2802 від 15.04.2013), яким з КоАП виключено статті 172-2 (Порушення обмежень відносно використання службового стану) і 172-3 (Пропозиція або надання неправомірної переваги). У Карному кодексі поняття "хабар" замінено поняттям "неправомірна вигода". При цьому карна відповідальність встановлюється не лише за надання або отримання, але і за пропозиція або обіцянка такої неправомірної вигоди.

Детальніше: ВР встановила карну відповідальність за обіцянку хабаря

Важливо! Європарламент ратифікував угоду про спрощення візового режиму з Україною

Договірні новели ринку цінних паперів

Вимоги до договору на обслуговування рахунку. НКЦБФР схвалила проект рішення "Про затвердження Вимог до договору про обслуговування рахунку в цінних паперах". Предметом договору відповідно до проекту рішення Комісії є надання депозитарною установою послуг з відкриття і обслуговування рахунку в цінних паперах та ін. Такі вимоги до договорів були розроблені відповідно до Закону "Про депозитарну систему України" з метою забезпечення захисту прав інвесторів і дотримання учасниками ринку цінних паперів вимог законодавства.

Детальніше: НКЦБФР визначила вимоги до договору про обслуговування рахунку в цінних паперах

Договір на емісію. НКЦБФР прийняла рішення "Про затвердження Вимог до договору про обслуговування випусків цінних паперів між емітентом і Центральним депозитарієм". Ключова новація цього документу - врегулювання механізму складання договору між емітентом і Центральним депозитарієм. Умови договору про обслуговування випусків цінних паперів передбачають надання однакових послуг для усіх емітентів на фондовому ринку.

Деталі: Визначені вимоги до договору між емітентом і Центральним депозитарієм

Зверніть увагу! Служба з питань захисту персональних даних має намір перевіряти сайти підприємств

Законодавчі ініціативи тижня

Терміни на вимогу кредиторів. 16.04.2013 р. ВР ухвалила за основу законопроект № 2143 про внесення змін до Господарського і Цивільного кодекси відносно обмеження максимального терміну подачі вимог кредиторів. Документом пропонується внести зміни в ст. 60 ХК і ст. 105 ГК стосовно максимальних термінів подачі вимог кредиторів, а саме:

- термін для заяви претензій кредиторами, який не може складати менше 2 і більше 3 місяців з дня оголошення про ліквідацію (на сьогодні цей термін не може бути менше 2-х місяців), - в ст. 60 ХК;

- термін заяви кредиторами своїх вимог до юрособи, що припиняється, не може складати менше 2 і більше 3 місяців (на даний момент - більше 6 місяців) з дня публікації повідомлення про рішення відносно припинення юрособи - в ст. 105 ГК.

Детальніше: Депутати хочуть скоротити максимальні терміни подачі вимог кредиторів

Електронний цифровий підпис. Мінюст пропонує реформувати законодавство у сфері використання інфраструктури відкритих ключів і надання електронних довірчих послуг з метою розширення системи електронного цифрового підпису і створення на її основі єдиного простору довіри до електронних послуг.

Передбачається розширити перелік і диференціацію послуг з використанням вдосконаленого підписуввести поняття електронних довірчих послуг. Крім того, планується, що в Україні будуть створені умови для визнання іноземних кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів і кваліфікованому підпису, що забезпечить активний розвиток трансграничної співпраці і інтеграції України у світовий електронний інформаційний простір.

Подробиці: Мінюст підготує грунт для електронного нотаріату і судочинства за 5 років

Врегулювання діяльності таксі. Мининфраструктуры розробляє проект закону "Про перевезення на таксі"яким пропонується законодавчо врегулювати перевезення таксомоторів. Передбачається, що в проекті будуть чітко визначені основні терміни, регулюючі сферу перевезень на таксі, а також права і обов'язки перевізника, замовника і водія таксі. Замість ліцензій планується ввести конкретніші і зручніші документи: дозвіл на автомобіль таксі і дозвіл на діяльність інформаційно-диспетчерської службиякі видаватимуться в місцевих дозвільних центрах. Ці дозволи надаватимуть право працювати на території певної адміністративної одиниці. Дотримання законодавства перевізниками і службами контролюватимуть Укртрансинспекция і ДАІ.

Деталі: Ліцензії таксистів планується замінити на дозвільні документи

Зверніть увагу! Україна впроваджуватиме митні електронні сервіси по-эстонски

Правовий анонс

ЮРЛИГА також нагадує, що незабаром набудуть чинності наступні нормативно-правові акти, а саме:

1. C 21.04.2013 р. діє Закон "Про ратифікацію Угоди між Україною і Європейським Союзом про внесення змін до Угоди між Україною і Європейською Спільнотою про спрощення оформлення віз" від 22.03.2013 р. № 157 - VII.

Угода передбачає, що розмір плати за послуги з оформлення віз в країни - члени Євросоюзу не може перевищувати 30 євро, а термін оформлення - не більше двох тижнів з дня поводження заявника з відповідним запитом. Крім того, Угода розширює перелік осіб, яким оформляються багаторазові візи строком на 5 років (зокрема, в список додали технічних працівників, супроводжуючих журналістів з метою виконання ними своїх професійних обов'язків) і на один рік (у перелік додані представники релігійних громад, громадських організацій, учні, студенти, аспіранти та ін.).

2. C 23.04.2013 р. - постанова Нацбанку "Про внесення змін до Положення про депозитарну діяльність Національного банку України з державними цінними паперами" від 04.03.2013 р. № 76.

У документі передбачено, що Нацбанк як депозитарій державних цінних паперів на договірних началах обслуговує укладення і виконання договорів відносно державних цінних паперів на торгах, що проводяться фондовою біржею, в порядку, визначеному правилами фондової біржі, зареєстрованими в НКЦБФР, виконуючи операції по веденню рахунків в цінних паперах клієнтів-постачальників по обліку державних цінних паперів, заблокованих для участі в торгах з метою отримання додаткового грошового ліміту для забезпечення розрахунків за результатами торгів.

3. C 28.04.2013 р. - постанова Кабміну "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2012 р. № 1201" від 13.03.2013 р. № 225. Нормативний акт був доповнений новим застосуванням, присвяченим об'ємам квот товарів, імпорт яких підлягає ліцензуванню в 2013 році.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини