Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджений новий порядок проведення оцінки для цілей оподаткування

11 квітня 2013, 16:35
756
6
Автор:
Реклама

Кабмін постановою від 04.03.2013 р. № 231 затвердив Порядок проведення оцінки для цілей оподаткування, а також нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, що стягуються відповідно до законодавства.

Дія Порядку, який є обов'язковим для застосування під час проведення відповідної оцінки, поширюється на такі об'єкти оцінки :

- нерухоме майно (об'єкти нерухомості) - земельні поліпшення (об'єкти малоповерхового житлового будівництва, у тому числі дачного і садибного типу, а також їх частини, об'єкти багатоповерхового житлового будівництва, а також їх частини, об'єкти нежитлового фонду, а також їх частини, об'єкти незавершеного будівництва), а також земельні ділянки, їх частини;

- рухоме майно (окрім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, якщо для визначення доходу від продажу (обміну) по вибору платника податку - фізособи використовується їх среднерыночная вартість відповідно до ст. 173 Податкові кодекси, іншими актами законодавства, а також крім випадків, коли дохід фізособи, яка відчужує рухоме майно у вигляді легкового автомобіля і мотоцикла, і мопеда, які зареєстровані в Україні, не підлягає оподаткуванню);

- майнові права на нерухоме (об'єкти нерухомості) і рухоме майно.

Крім того, документом встановленощо:

1) з дня набуття чинності цією постановою втратять силу довідки з Держреєстру суб'єктів оцінної діяльності на право здійснювати відповідну практичну діяльність, видане Фондом держмайно згідно Тимчасовому порядку визначення оцінної вартості нерухомості і об'єктів незавершеного будівництва, які продаються (обмінюються);

2) під час визначення розміру податку і нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, виходячи з оцінної вартості майна, майнових прав або вартості, визначеної суб'єктом оцінної діяльності :

- до 31 липня в 2013 р. можуть використовуватися звіти про оцінку, яка проведена суб'єктами оцінної діяльності для цілей згідно з нормами Порядку;

- з 1 серпня в 2013 р. використовуються лише звіти про оцінку, яка проведена відповідно до Порядку, затвердженої цієї постанови.

Постановою № 231 також визнано таким, що втратило силу попередня постанова Кабміну від 26.10.2011 р. № 1103 "Деякі питання визначення оцінної вартості нерухомості і об'єктів незавершеного будівництва, які продаються (обмінюються) ".

Аліса Дуброва

Ідея прийняття подібного документу не є новою- вважає керівний партнер "БДО Лигал Україна" Аліса Дуброва. "Раніше (у попередньому році) з боку Кабінету Міністрів була зроблена аналогічна ініціатива по посиленню контролю над діяльністю суб'єктів оцінки, що зокрема виразилася в т.ч. в твердженні Наказами ФДМУ № 554-556 Правил проведення оцінки для цілей оподаткування. В результаті ситуація складалася таким чином, що з 9,9 тисяч працюючих на ринку оцінки України оцінювачів, критеріям передбаченим ФДМУ відповідали лише 12 компаній" - говорить юрист.

В цілому, дана Постанова Кабінету Міністрів №231 по своїй Аліса Дуброва характеризує, як спрямоване в першу чергу на посилення контролю над діяльністю суб'єктів оцінки, зокрема, за допомогою введення для останніх загального зобов'язання по отриманню нових сертифікатів і введення (створення) єдиної бази цих звітів про оцінку для цілей оподаткування, яка не існує до сьогоднішнього дня. Крім того, по аналогії з попередніми Наказами ФДМУ, в цілому, Постанова №231, по своїй основній суті також спрямовано на обмеження для платників податків України способів оптимізації податків при здійсненні операцій (угод) відносно об'єктів нерухомості.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини