Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розроблений проект Концепції розвитку домена .УКР

4 квітня 2013, 10:22
166
1
Реклама

У останній день зими Україні нарешті делегували домен .УКР. У рамках підготовки до його впровадження Українським мережевим інформаційним центром підготовлений проект Концепції розвитку домена .УКР на найближчі 10 років, яка виноситься на громадське обговорення.

Згідно з проектом, модель адміністрування і реєстрації в домені .УКР повинна відповідати ринковому принципу "розподілу влади" - визначати наступні рівні відповідальності :

- Учасники - користувачі, в інтересах і на ім'я яких здійснюється реєстрація доменних імен;
- Реєстратори - юрособи-резиденти України, які акредитуються Адміністратором домена .УКР і здійснюють операції по реєстрації і обслуговування доменних імен в інтересах Регистрантов;
- Адміністратор домена .УКР - уповноважена організація, яка здійснює адміністрування, акредитує Реєстраторів, розробляє Правила реєстрації і користування доменними іменами в домені .УКР. Адміністратор домена .УКР не надає платні послуги Регистрантам і не обслуговує Регистрантов;
- Оператор реєстру (технічний адміністратор) домена .УКР - юрособа-резидент України, яке здійснює технічне обслуговування реєстру домена .УКР і інших автоматизованих систем. Не надає платні послуги Регистрантам і не обслуговує Регистрантов;
- Координаційна Рада - незалежний наглядовий орган Адміністратора, утворений з уповноважених представників організацій, бізнесу і громадськості, і представників уповноважених органів державної влади, вето", що мають "право;
- Спеціальна комісія з досудового дозволу доменних суперечок - її рішення можуть бути оскаржені в господарських і інших судах різних інстанцій. Рішення комісії набувають чинності тільки після закінчення терміну, встановленого для оскарження, - не менше 10 днів.

При реєстрації доменних імен в домені .УКР пропонується реалізувати принцип відкритої реєстраціїякий має на увазі, що Заявник самостійно визначає ім'я домена, який він бажає зареєструвати в другому рівні домена .УКР.

(!) Наявність домена в домені .УКР не є ознакою приналежності або неприналежності замовника до українського сегменту мережі Інтернет і не може використовуватися як умова господарської і підприємницької діяльності в Україні.

Планується використовувати процедуру "перший прийшов - перший обслужений". До реєстрації будуть доступні усі вільні доменні імена, які не включені в стоп-лист. В інтересах регистрантов в домені .УКР реєструються тільки доменні імена другого рівня.

Дозволяється реєстрація доменних імен виключно з використанням азбуки української і російської мов, арабських цифр і дефіса усередині доменного імені відповідно до таблиці кодування, яка визначається Адміністратором. Змішування символів латиниці і кирилиці в іменах доменів не дозволяється.

Замовником (Регістрантом) доменного імені може бути юридична або фізична особа без вимог громадянства чи резидентній приналежності України. Замовник самостійно вибирає Реєстратора, який від його імені і в його інтересах здійснює реєстрацію доменного імені в реєстрі домена .УКР.

Відмовити в реєстрації зможуть з таких причин:

- якщо таке доменне ім'я не відповідає технічним і лінгвістичним вимогам написання;
- якщо доменне ім'я вже зареєстроване в інтересах іншого Регістранта;
- якщо таке доменне ім'я зарезервоване системою реєстрації в "стоп-листі";
- якщо у відношенні до такого доменного імені існує недозволена суперечка (зареєстрований спецкомісією або в судах);
- на підставі діючих рішень спеціальної комісії або суду.

Учасників обслуговуватимуть переважно по "безпаперовому" принципуу тому числі на підставі публічних договорів з використанням електронних документів і електронного документообігу. Програмне забезпеченняяке використовуватиметься Оператором реєстру домена .УКР, має бути зручним і базуватися на відкритому протоколі EPP. Система WHOIS повинна забезпечувати можливість отримання актуальної інформації з реєстру домена .УКР.

Заплановано також розробити Правилазгідно з якими здійснюватимуться реєстрації доменних імен в домені .УКР, і визначатимуться права, обов'язки і відповідальність сторін. Вони повинні мати статус регуляторного акту і бути зареєстрованими в Міністерстві юстиції.

Детальніше з Концепцією можна ознайомитися на сайті Госинформнауки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини