Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інвалідам поліпшать доступ до навчання

4 квітня 2013, 09:53
168
0
Реклама

На офіційному веб-сайті Міносвіти обнародуваний законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про освіту" (відносно особливостей доступу інвалідів до освітніх послуг) ".

Проектом встановлюється право на безкоштовне инклюзивное навчаннядекларується підтримка здобуття освіти інвалідами з урахуванням їх індивідуальних потреб.

До основних принципам освіти пропонується додати:
- повага властивого людині гідності, його особистій самостійності, включаючи свободу робити свій власний вибір, і незалежності;
- недискримінація;
- повне і ефективне залучення і включення до учбового процесу дітей-інвалідів;
- повага до таких здібностей дітей-інвалідів, які розвиваються, і повага права дітей-інвалідів зберігати свою індивідуальність;
- повага особливостей інвалідів і їх прийняття як компонент частини людства.

Місцевим органам держвлади і органам місцевого самоврядування в області освіти додається повноваження забезпечувати інвалідам доступ до освіти шляхом створення безперешкодного середовища відповідно до індивідуальних потреб.

Також Закон доповнюється новою статтею 23-1 - Логопедична допомога у системі освіти. Вона надається дітям з порушеннями мови дошкільного і шкільного віку, здійснюється учителями-логопедами дошкільних, загальноосвітніх учбових закладів і логопедичних пунктів.
За своїм статусом учителі-логопеди належать до педагогічних працівників.

Змінами вказано, що поза конкурсом в державні і комунальні учбові заклади інваліди зараховуються у випадках, передбачених законодавством.

Як стверджують розробники, прийняття документу дозволить реалізувати в установленому порядку комплекс заходів по поліпшенню доступу до освітніх послуг інвалідів з ураженнями органів зору, слуху, опорно-рухового апарату, розумовою відсталістю і психічними розладами.

Зауваження і пропозиції до вказаного проекту можна присилати до 30 квітня 2013 року на адресу департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України : 01135, м. Київ, просп. Перемоги 10, до. 218 і на e - mail: bozhko@mon.gov.ua.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини