Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект про центр випробувань ГМО потребує доопрацювання

2 квітня 2013, 13:59
130
0
Реклама

Глава Держпідприємництва Михайло Бродський відмовив в узгодженні проекту постанови КМУ "Про затвердження Положення про науково-методологічний центр з питань випробувань генетично модифікованих організмів", розробленого Минагрополитики.

Розробники проекту відмічають, що метою діяльності науково-методологічного центру з питань випробувань ГМО є виконання функцій Національній референтній лабораторії. Проте, як відмічають в Держпідприємництва, чинним законодавством України не передбачено існування такого інституту як Національну референтну лабораторію, у зв'язку з чим є незрозумілим, які функції повинен виконувати Центр.

У проекті також відзначається, що Центр веде облікову документацію відносно проведених випробувань і досліджень, відповідно до "нормативними вимогами, які можуть виникати в процесі реалізації його функцій". В даному випадку фахівцям Держпідприємництва взагалі незрозуміло, що мається на увазі під цим словосполученням. Необхідним є чітке позначення нормативних документіввимогам яких встановлений порядок ведення такої документації.

Вимагають уточнення також основні завдання Центру, визначені проектом.

Крім того, Держпідприємництвом не підтримано положення проекту про наділ Центру повноваженням по отриманню від установ і комерційних структур будь-яких зразків, які можуть містити ГМО. Відбір зразків продукції є виключно повноваженням органів держнагляду (контролю), у зв'язку з чим розробникові рекомендовано виключити вказане положення з проекту акту.

За інформацією прес-служби Держпідприємництва.

Нагадаємо, що М. Бродський також забракував проект постанови Кабміну, яким пропонується затвердити Положення про мережу випробувальних лабораторій за визначенням ГМО в продуктах.

Крім того, ще минулого року визначений інститут, який займатиметься питаннями випробувань ГМО.

А маркіровку "без ГМО" планували відмінити.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини