Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як міліція повинна взаємодіяти зі ЗМІ?

2 квітня 2013, 10:25
214
0
Реклама

Які права і обов'язки у журналіста і міліціонера, як треба давати інтерв'ю і чому важливо співпрацювати зі ЗМІ? На усі ці питання дані відповіді в пам'ятці "Взаємодія міліціонера з медіа"розробленою управлінням по зв'язках з громадськістю МВС України. У пам'ятці враховані побажання журналістів і медіаюристівзапевнив ініціатор її створення Сергій Бурлаков, замначальника управління.

"Аналіз конфліктних ситуацій свідчить, що більшість непорозумінь з журналістами виникають під час проведення масових акцій, зйомок співробітників ДАІ і патрульної служби, роботи ЗМІ біля і в приміщеннях райвідділів міліції. Тому правові основи нашої взаємодії зі ЗМІ знайшли своє віддзеркалення в пам'ятці. Треба бути готовим до того, що ми знаходимося під постійним прицілом відеокамер і громадського контролю, адже вимоги суспільства до людей у формі завжди підвищені"- підкреслив С. Бурлак.

Пам'ятка буде поширена серед співробітників зовнішніх служб міліції : дільничних, працівників патрульної служби ДАІ, тобто тих, до кого у будь-який момент може звернутися журналіст за роз'ясненнями або допомогою. Крім того, в кожній області проведуть заняття з особовим складом на тему взаємодії зі ЗМІ.

Що ж радять міліціонерам? Якщо представник ЗМІ звернеться за інтерв'ю, коментар міліціонера повинен містити такі елементи:

1. Співчуття: співчувай потерпілим і їх сім'ям, не скупися на слова підтримки і допомоги.
2. Факти: розповідай достовірно про обставини того, що сталося; упевнено говори про зроблене міліцією (які задіяні сили і засоби).
3. Чесність: не бреши журналістам. Якщо не володієш точною і повною інформацією, краще не договорити, чим щось придумати.
4. Прозорість: пояснюй людям, що робить міліція заради безпеки громадян, щоб вони почували себе захищеними.
5. Презентація: якщо інтерв'ю передбачає фото- чи відеозйомку, перед записом зверни увагу на свій зовнішній вигляд; продумай послідовність того, що говорив, і на якому фоні відбуватиметься зйомка.

Також радять уникати службової термінології, скорочень; пояснювати значення юридичних і технічних понять.

Згідно з пам'яткою, журналіст має право:

- здійснювати письмові, аудіо - і відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом;
- безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, і бути особисто прийнятим в розумні терміни їх посадовими і службовими особами, окрім випадків, визначених законодавством;
- після пред'явлення документу, що засвідчує його професійну приналежність, працівник ЗМІ має право збирати інформацію в районах стихійних лих, катастроф, в місцях аварій, масових безладів, військових дій, окрім випадків, передбачених законом.

Журналіст має право відкрито проводити фото- і відеозйомку будівель горрайотделов, фойє і інформаційних стендів в них. Спеціальний дозвіл для цього не потрібний.

При цьому журналіст зобов'язаний:

- перевіряти достовірність отриманої інформації;
- пред'являти документ, що засвідчує професійну приналежність працівника ЗМІ;
- дотримуватися встановлених суб'єктом владних повноважень правил внутрішнього трудового розпорядку, не перешкоджати діяльності його службових і посадових облич.

Міліціонер має право:

- тимчасово, в межах чинного законодавства, обмежити права і свободи громадян, якщо без цього не можуть бути виконані покладені на нього обов'язки;
- проводити аудіо-, відео-, фотофіксацію як допоміжний засіб попередження протиправних дій і розкриття правопорушень;
- відповідно до своєї компетенції тимчасово обмежувати або забороняти доступ громадян на окремі ділянки місцевості або об'єкти з метою забезпечення громадського порядку, громадської безпеки, охорони життя і здоров'я людей.

Міліціонер зобов'язаний:

- при зверненні до громадянина працівник міліції зобов'язаний назвати своє прізвище і звання і пред'явити на його вимозі службове посвідчення;
- працівник міліції на території України незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу у разі звернення до нього громадян або посадовців із заявою або повідомленням про події, загрозливі особистій або громадській безпеці, або у разі безпосереднього виявлення таких, зобов'язаний вжити заходи до попередження і припинення правопорушень, порятунку людей, наданню допомоги особам, які її потребують, встановленню і затриманню осіб, що зробили правопорушення, охороні місця події і повідомив про це в найближчий підрозділ міліція.

У пам'ятці відзначається, що взаємодія зі ЗМІ - функція Управління зв'язків з громадськістю і відповідних підрозділів в регіонах. Хоча це не виключає, що журналіст може звернутися до будь-кого працівника міліції за поясненнями або допомогою.

Міліціонерам напонимают, що перешкода законної професійної діяльності журналістів спричиняє за собою відповідальність згідно ст. 171 Карного кодексу. А також службова діяльність журналіста не може бути основою для його арешту, затримання, вилучення зібраних, оброблених
підготовлених ним матеріалів і технічних засобів, якими він користується у своїй роботі.

"Пам'ятай, що від ТВОЇХ дій залежить авторитет всієї міліції та довіра до неї громадян. Не підводь своїх колег! Поводься гідно у будь-якій ситуації"- застерігають міліціонерів.

Джерело: МВС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини