Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано заборонити сахарозаменители

29 березня 2013, 14:44
223
0
Реклама

Нардеп-регіонал Геннадій Бобов подав в Раду законопроект № 2643яким запропонував заборонити ввезення і використання замінників цукру в харчовій галузі.

Законопроектом пропонується заборонити ввезення на територію України і використання в харчовій промисловості 13 видів харчових добавокякі використовуються в якості підсолоджувачів і замінників цукру (5 з яких сьогодні не мають дозволу для використання на території України) - Е 420, Е 950, Е 951, Е 952, Е 953, Е 954, Е 965, Е 967; а також E 956, E 959, E 961, E 962; E 966.

При цьому перші вісім добавок дозволяється використовувати при виробництві харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання дитячого і функціонального харчуванняале тільки за наявності дозволу центрального органу виконавчій владі у сфері охорони здоров'я.

У зв'язку з цим в Законі "Про безпеку і якість харчових продуктів" пропонується закріпити, що відомості за змістом харчових добавок, які використовуються в харчових продуктах спеціального дієтичного споживання і функціонального дитячого харчування, наносяться на зовнішню поверхню однієї сторони етикетки і займають не менше 15 % від загальної площі. А в Законі "Про захист прав споживачів" планується внести норму про те, що інформація про продукцію, зокрема, повинна містити відомості про зміст харчових добавок, які використовуються в харчових продуктах спеціального дієтичного споживання дитячого і функціонального харчування.

"Упевнений, що сьогодні законодавство України не має ефективних важелів впливу відносно обмеження застосування харчових добавок, які використовуються замість цукру. Збільшення їх споживання несе в собі як соціальну загрозу у вигляді високих ризиків погіршення стану здоров'я громадянтак і економічну - відносно небезпеки для цукрової галузі"- пояснює Геннадій Бобов в соцсети Фейсбук.

На думку депутата, заборона замінників цукру і підсолоджувачів є ефективною мірою зтимулирования цукрової галузіоскільки сьогодні на ринку цукру енаблюдается криза надвиробництва. А заборона сахарозаменителей дозволить зберегти близько 15 тисяч робочих місць в цукровій і суміжних галузях, а також заощадити 1,5 млрд. грн. держзасобів з Аграрного Фонду.

Відмітимо, що Геннадій Бобов - відомий фахівець цієї галузі, його навіть називають "цукровим бароном" (гендиректор сахзавода в Черкаській області).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини