Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Трасти - захист для приватного капіталу

28 березня 2013, 15:26
1115
0
Реклама

Якщо ви шукаєте ефективний і надійний механізм захисту своїх активів, або гнучку альтернативу заповіту, або можливість уникнути недружнього захоплення активів або забезпечити конфіденційність володіння активами, - вам потрібний траст. Створення траста - суто індивідуальне рішення. Допомогти розібратися в цьому допомагали експерти під час інтернет-конференцій, які пройшли учора одночасно на сайтах ЮРЛИГА і liga.net.

Об учасників конференції, що цікавлять, аспектах створення трастів розповідала Ганна Вронськакерівний партнер юридичної фірми "Вронський, Вронська і партнери"а також Бен Ньюмандиректор практики приватних клієнтів компанії First Names Group (Джерси), який був на зв'язку по Скайпу. Крім того, розібратися в тонкощах управління приватним капіталом допомагала Тетяна Ридеардвіце-президент First Names Group по роботі з клієнтами з країн СНД.

Українці не так часто використовують трасти або подібні структури. Як правило, рішенню про створення траста передують тривалі переговори. "Перш ніж говорити про внесення активів в траст, потрібно переконатися, що володіння такими активами законно і відповідає нормам як українського, так і іноземного законодавства" - відмітила Ганна Вронська.

></p></td></tr><tr valign=

Бен Ньюман

Вибір керівника (trustee) - дуже важливий і відповідальний етап. "Як правило, ми не рекомендуємо працювати з фізичними особами, оскільки є присутнім ризик зловживання і людського чинника - радить Бен Ньюман. - Краще звертатися до незалежних місцевих керівників, діяльність яких контролюється на рівні держави". Вартість створення і обслуговування траста залежить від юрисдикції і складності поставленого завдання.

Зокрема, однією з цілей створення траста є мінімізація податків на спадок. При створенні траста його засновник в трастовому договорі визначає, які активи передаються в траст і який зміст отримуватимуть бенефіціари траста. Майно передається на підставі спеціального договору, який ніде не реєструється. Тим самим забезпечується конфіденційність передачі майна в траст.

До речі, само створення траста автоматично ваш актив в Україні не захистить - розглядайте траст як складову комплексного підходу. Для цього експерти порекомендували створювати холдингові компанії у юрисдикціях, з якими у України є міжнародна угода про захист іноземних інвестицій. Тільки після створення таких холдингових компаній їх акції передаються в траст.

></p></td></tr><tr valign=

Ганна Вронська

Створюючи траст, необхідно звернути увагу на легкість спілкування з вашими довірчими власниками, віддаленість місцезнаходження від вашого постійного місця проживання, різницю в часі, законодавство юрисдикції, міру нагляду за діяльністю, економічні умови. Важливо відвідати юрисдикцію і познайомитися особисто з тими, з ким ви працюватимете.

Історично юрисдикція з англо-саксонским законодавством більше використовувана для трастів. Така популярність обумовлена багатовіковою історією існування трастів і відповідно до багатою судовою практикою, стабільною економікою, досвідченими професіоналами, а найважливіше - жорстким наглядом за діяльністю трастових керівників.

"Ми б рекомендували ті юрисдикції, які традиційно вважаються "батьківщиною" фідуціарних послуг і законодавство яких надає найбільший захист прав бенефіціарів, і де трастові керівники мають значний досвід роботи по управлінню майном, внесеним в трасти. Це острови Джерси, Гернси, Каймани і Мэн, БВО», - розповіли юристи.

Створювати трасти на Кіпрі експерти не рекомендують, оскільки законодавство Кіпру про трасти недостатньо розвинене.

У Україні немає законодавчого поняття траста, тому сталої судової практики з цього питання немає, і навряд чи вона з'явиться в найближчому майбутньому, жалкує Ганна Вронська. "Проте, якщо у вас усі документи по трасту оформлені належним чином, переведені і апостилированы, ви можете посилатися на договір про створення траста як документ, що встановлює право, для переходу права власності на майно, активи"- рекомендує юрист.

></p></td></tr><tr valign=

Ганна Вронська і Тетяна Ридеард



Детальніше з відповідями експертів можна ознайомитися на сторіночці інтернет-конференції.


Також читайте: Ганна Вронська і Бен Ньюман в інтерв'ю розповіли про міжнародний досвід по створенню трастів, вимогах сучасних VIP- клієнтів, а також важливості довіри до юридичного радника.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини