Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть захистити зелені зони міст

26 березня 2013, 14:52
185
0
Реклама

Група народних депутатів виступила із законодавчою ініціативою стосовно захисту зелених насаджень населених пунктів. На їх думку, відсутність належного держконтролю за станом зелених насаджень в містах і інших населених пунктах привела до погіршення стану і втрати багатьох ділянок, що озеленювали, а відсутність чіткого законодавчого регулювання - до виникнення численних зловживань і порушень (незаконне відведення земельних ділянок, зайнятих зеленими насадженнями під будівництво; необгрунтоване знищення зелених насаджень під час виконання будівельних або інших робіт; заготівля деревини під виглядом санітарних вирубувань в зелених зонах; засмічення, пристрій звалищ на території зелених зон).

Проект № 2625 Закону "Про зелені насадження міст і інших населених пунктів" визначає правові основи змісту, охорону і відновлення зелених насаджень. Основними положеннями законопроекту є наступні.

Захисту підлягають усі зелені зони і насадженнящо знаходяться на території міст і інших населених пунктів незалежно від форм власності на земельні ділянкина яких ці насадження розташовані. Виділяються три категорії зелених зон - загального користування, обмеженого користування і спеціального призначення.

Використання територій, що озеленюють, і зелених зон, не сумісне із забезпеченням життєдіяльності зелених насаджень, не допускається. Громадяни, посадовці і юрособи зобов'язані здійснювати заходи по збереженню зелених насаджень, не допускаючи незаконних дій або бездіяльності, які можуть привести до ушкодження або знищення зелених насаджень. Власники і користувачі земельних ділянок, на яких знаходяться зелені насадження, зобов'язані здійснювати контроль за їх станом, забезпечувати задовільний стан і нормальний розвиток зелених насаджень.

На 1 жителя міста або іншого населеного пункту повинно доводитися не менше 25 кв.метров зелених зон.

За рахунок бюджетів міст і інших населених пунктів в зелених зонах загального, обмеженого і спеціального користування виявляються і встановлюються особливо цінні ділянки зелених зон і вікові дереваякі оголошуються об'єктами природно-заповідного фонду України.

На територіях, зайнятих зеленими зонами загального користування, і на особливо цінних ділянках зелених зон забороняється надання земельних ділянок для будівництва будівель і споруд, окрім об'єктів цивільної оборони, вентиляційних шахт метрополітену, господарських об'єктів, пов'язаних з доглядом за територією, спортивних і дитячих майданчиків, а також зміна цільового призначення відповідних земель.

Також передбачається, що замість знищених або пошкоджених насаджень проводиться компенсаційне озеленення; збитки, які заподіяні ушкодженням або знищенням зелених насаджень, підлягають відшкодуванню; за порушення вимог по захисту зелених насаджень настає адмінвідповідальність і тому подібне

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини