Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Руйнівники міфів : про реєстрацію прав на нерухомість

22 березня 2013, 18:52
735
7
Реклама

"Україна разом з іншими щасливчиками в 2012 р. продемонструвала ріст по об'ємах інвестицій в нерухомість до 20 % в порівнянні з 2011г. Звичайно, нам, як і Європі в цілому, поки що далеко до Америки, де вже вийшли на рівень вище за докризовий, але не усе так погано, - аналізує Наталія СтельмахDTZ Ukraine. - Починаючи з 2009 р. ми не бачили ніякого інтересу до України, проте зараз ситуація починає потихеньку виправлятися" - обнадіює юристів пані Стельмах.

Хоча таке сприйняття України як "дикого поля" не пов'язано з економічною ситуацією, - підкреслює Н. Стельмах.

></p></td></tr><tr valign=

Станіслав Герасименко і Андрій Кошиль

Робота нотаріусів з Реєстром: Перший млинець грудкою?

Вступ нової процедури реєстрації прав на нерухомість з 1 січня 2013 р. стало темою № 1 після обговорення КПК і Закону про адвокатуру, відмічає Валентин Загария. Тепер, через декілька місяців роботи за оновленим Законом, можна говорити вже про якісь результати. У перші дні роботи з усіх боків звучало немало скепсису, як відносно роботи реєстраторів, і особливо в тому, що стосується нотаріусів. Чи так це насправді?

Приміром, приватний нотаріус Ганна Валигура стверджує, що не варто говорити про які-небудь масштабні проблеми. Йдеться, швидше за все, про можливі труднощі, характерні для усіх перехідних періодів. Крім того, що торкається повідомлень в пресі відносно масових відмов нотаріусів реєструвати нерухомість, або про нечувано завищені ціни на послуги, то пані Валигура називає подібні заяви не зовсім достовірними. "Нотаріуси зараз працюють, як і раніше. Можливо, ми доки з Реєстром не на "ти", але робота йде. Я вважаю, що ті курси, які проводилися для навчання нотаріусів, було цілком досить, щоб розібратися в процедурі"- заявляє нотаріус.

Також не можна говорити про те, що ціни на нотаріальні послуги так вже і виросли: "Я не можу зараз говорити навіть про ріст цін в 2 рази"- відмічає А. Валигура. Проте в той же час слід розуміти, що, оскільки нотаріусам нав'язали невластиві ним функції по роботі з Реєстром, то і час увесь цей забирає більше. Іноді, якщо в договорі з кожного боку по декілька учасників, нотаріуса на процедуру реєстрації може потрать півдня, отже, недивно, що ціни можуть бути дещо вищий, резюмує доповідач.

Нагадаємо, раніше Мінюст повідомлявщо за півтора місяці 2013 року 90 % в нотаріусів хоч би раз здійснювали дії в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Крім того, А. Лавринович відмітивщо на інструкції по реєстрації нерухомості нотаріуси можуть не розраховувати.

></p></td></tr><tr valign=

Микола Очкольда, АК "Легитимус", і Тимур Бондарев, АТ Arzinger

А тим часом в держорганах...

Ярослав Андриенконачальник реєстраційної служби Головного управління юстиції м. Києва, відмічає: "Ми намагаємося працювати належним чином…". Заважають роботі реєстраційної служби, як законодавчі пропуски, так і людський чинник. Ось, приміром, міркує пан Андриенко, Законом визначено, що процедура відносно реєстрації іпотеки повинен витрачатися 1 робітник день, проте якщо заява приходить в 18.00, то, що треба робити? Слід зареєструвати того ж дня, або ж можна перенести на наступний?

Не усе так гладко і у відношенні реєстрації земельних ділянок, стверджує Андрій Кошильпрезидент Асоціації "Земельний Союз України" : Не дивлячись на заяви Госземагентства, що на реєстрацію витрачатися близько 15 хвилин, в деяких населених пунктах запис в черзі йде вже на травень.

Також нарікання викликає і технічна складова, особливо в частині електронного обміну.

Але в той же час, пан Кошиль просить бути поблажливим до роботи кадастрових реєстраторів. Адже зараз спостерігається нестача фахівців і постійна текучка кадрів, адже працювати за зарплату в 1700 грн., і при цьому ще нести персональну відповідальність за реєстрацію охочих не дуже багато.

></p></td></tr><tr valign=

Ганна Валигура

Юристи радять обов'язково проводити інвентаризацію

"Зараз спостерігає практика, коли в Реєстр вносяться права на нерухоме майно без перевірки співвідношення ідентичності фактичних (технічних) і юридичних характеристик майна- відмічає керівник практики земельного права і нерухомості АК "Легитимус" Віталій Сигидин. - При цьому, такі об'єкти внесені в Реєстр як такі, які не мають дефектів".

У зв'язку з цим виникає питання, а чи будуть легітимними договори відносно таких об'єктів, адже істотними умовами в договори в даному випадку будуть площа і інші характеристики об'єкту. Але якщо майно не відповідає таким характеристикам? Є вірогідність, що такий договір може бути визнаний недійсним, стверджує юрист.

Отже г-г Сигидин радить, що в обов'язковому порядку треба проводити інвентаризацію і довіряти цю справу БТИ, оскільки у них більше можливостей. Крім того, юрист вважає, що треба на законодавчому рівні закріпити обов'язковість проведення інвентаризації, щоб уникнути проблем з невідповідністю об'єкту заявленим характеристикам. "База інвентаризаційних справ має бути єдиною, централізованою і відповідає адмініструватися". Підтримує колегу в цьому питання і Ганна Валигура.

По цій проблематиці також читайте думку Наталії Руденко, ЮФ Constructive Lawyers, про новому порядку реєстрації прав на нерухомістьпридбаною з публічних торгів.

></p><p align=></p><p align=></p><p align=Також читайте:

Реєстрація нерухомості і землі : нотаріальні і інші аспекти

Як реєструвати право власності на нерухоме майно, що входить до складу спадку?

Кадастрові реєстратори зможуть самі реєструвати ділянку у базі Укргосреестра?

Перевірити наявність черг в органах держреєстрації прав можна он-лайн

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини