Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підсумки тижня : аграрні розписки, податкові роз'яснення і законодавчі ініціативи

22 березня 2013, 14:27
227
0
Реклама

Новий фінансовий інструмент для аграріїв

19 березня набув чинності Закон "Про аграрні розписки", регулюючий стосунки, що виникають при оформленні, видачі, зверненні, виконанні аграрних розписок. Цей нормативний акт визначає аграрну розписку як товаророзпорядчий документ, фіксувальний безумовне зобов'язання боржника (забезпечуване запорукою) здійснити постачання сільгосппродукції або сплатити грошові кошти на обумовлених в нім умовах. Таким чином, аграрна розписка виконує функцію забезпечення виконання зобов'язань боржника за рахунок його майбутнього урожаю.

Аграрна розписка видається окремо на кожен вид сільгосппродукції, визначений родовими або індивідуальними ознаками, і вважається виданою з дня її реєстрації в Реєстрі аграрних розписок. Крім того, зобов'язання по аграрних розписках можуть бути забезпечені поручительством фінансової установи, що здійснюється в порядку, встановленому для операцій по авалированию векселів.

На думку фахівців, Закон не лише встановлює порядок функціонування нового інструменту кредитування сільгоспвиробників під заставу майбутнього урожаю, але і вводить новий інструмент їх фінансування. Таким чином, нормативно-правовий акт повинен позитивно вплинути на кредитні стосунки в аграрному секторі і сприяти залученню необхідних аграріям грошових коштів.

Деталі: Набув чинності Закон "Про аграрні розписки"

Порція правових новел

Нацбанк постановою № 57 ствердив Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам ліцензії на переказ коштів в національній валюті без відкриття рахунків.

Вимоги Положення поширюються на небанківські фінансові установи, що мають намір стати платіжними організаціями і учасниками платіжних систем і здійснювати переказ коштів в нацвалюті без відкриття рахунків. Актом встановлено, що небанківські фінустанови, що здійснюють свою діяльність на підставі ліцензії на переказ коштів Нацкомфинуслуг, отриманою до 18.10.2012 р., повинні представити НБУ документи для отримання ліцензії до 01.01.2014 р. Плату за видачу ліцензії Нацбанком такі небанківські фінустанови не здійснюють.

Минагрополитики наказом № 104 прийняв Порядок оформлення, вручення (напрями) приписів у разі виявлення порушень земельного законодавства. Документ встановлює процедуру оформлення, вручення (напрями) приписів керівникам юрособ і фізособам (у тому числі керівникам суб'єктів господарювання і фізособам-підприємцям), що зробили порушення земельного законодавства по використанню і охороні земель усіх категорій і форм власності, а також контроль за виконанням цих приписів.

Важливо! Визначені деякі аспекти закупівлі послуг безкоштовної правової допомоги

Мінохоронздоров'я наказом № 168 ствердив Порядок перевірки матеріально-технічної бази суб'єктів господарювання перед видачею ліцензії на здійснення імпорту лікарських засобів. Згідно з документом відповідність матеріально-технічної бази, кваліфікації персоналу, а також умов по контролю за якістю лікарських засобів, які ввозитимуться на територію України, встановленим вимогам і заявленим в поданих заявником документах для отримання ліцензії характеристикам на здійснення госпдіяльності по імпорту лікарських засобів встановлюється Гослекслужбой.

ДПС пояснила особливості застосування деяких норм чинного податкового законодавства, зокрема:

- в листі № 3183/6/18-8515 служба надала роз'яснення відносно реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних;

- в листі № 5165/7/15-2217п служба повідомила стосовно порядку стягування збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності;

- у листі № 3724/6/17-3216 служба розповіла про застосування пільги до об'єкту житлової нерухомості;

- в листі № 1990/6/17-1216 служба визначила норми відносно поворотній фінансовій допомозі.

Важливо! Останній день сплати авансових внесків по податку на прибуток - 29 березня

Укргосреестр у листі № 43-06-15-13 роз'яснивяк правильно завіряти копії документів, необхідних для держреєстрації прав.

Зверніть увагу! Перевірити наявність черг в органах держреєстрації прав можна онлайн

НКЦБФР схвалила зміни в Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, а також підготувала і затвердила роз'яснення "Про порядок застосування ч.3 ст. 40 Закону "Про цінні папери і фондовий ринок" відносно представлення аудиторського укладення у складі регулярної річної інформації емітентами цінних паперів". Крім того, Комісія врегулювала питання обслуговування операцій з цінними паперами іноземних емітентів в Національній депозитарній системі.

Фонд гарантування вкладів фізосіб ствердив зміни в Положение про порядок розрахунку, нарахування і сплати зборів. Документ доповнений новим розділом, що встановлює порядок розрахунку, нарахування і сплати регулярного збору у формі диференційованого збору до Фонду. Відповідно до змін в строк до 10 числа місяцящо йде за звітним кварталом, учасник Фонду надає розрахунок суми регулярного збору у формі диференційованого збору, належній сплаті до Фонду гарантування вкладів фізосіб, по затвердженій формі.

Крім того, в листі № 20-1969/13 Фонд обернув увага банків на те, що у зв'язку з внесенням змін до Положення про порядок інформування вкладників про систему гарантування вкладів фізосіб з 12 березня 2013 р. вони зобов'язані повідомляти, засоби на яких вкладах не відшкодовуються Фондом гарантування.

НКРЕ у листі № 1538/26/47-13 розповілау якому випадку електропостачальник може відключити електрику. Згідно з документом якщо споживач у будь-якій формі впродовж двох розрахункових періодів не передавав відомостей про кількість спожитої електроенергії, енергопостачальник має право через 30 днів після дати відправлення письмового попередження припинити постачання електроенергії споживачеві.

Зверніть увагу! Пенсійний фонд затвердив показник середньої зарплати за січень

Законодавчі ініціативи тижня

Нова функція для нотаріату. Законопроектом № 2567запропоновано доповнити ст. 34 Закони "Про нотаріат" новим пунктом, згідно з яким нотаріус наділяється правом забезпечувати докази для розгляду справи в судах або інших компетентних органахі, відповідно, новою главою, присвяченою процедурі забезпечення доказів.

Згідно з документом нотаріус забезпечує докази, необхідні для розгляду цивільного, кримінальної, господарської або адміністративної справи у суді чи у разі виникнення необхідності представлення таких доказів у компетентні органи для підтвердження окремих фактів на основі письмової заяви особи (облич), що звернулася до нього.

У законопроекті детально прописані правила дій нотаріуса по забезпеченню доказів. Зокрема, при огляді матеріалів він може також проводити аудіо- і відеозапис. Особливий інтерес викликають норми стосовно огляду матеріалів, які можуть бути використані в якості доказів, - добровільно надані особами, що володіють ними, або ж розміщені в електронному вигляді за відповідною адресою в Інтернеті.

Деталі: Українським нотаріусам можуть дозволити забезпечувати докази

Звітність без відповідальності. Законопроектом № 2571пропонується доповнити НК положенням, згідно з яким у разі самостійного виявлення платником податків помилки і внесення ним змін в податкову звітність, а також суми утриманого з них податку і відсутності недоїмок до бюджету внаслідок виявленої помилки штрафні (фінансові) санкціївстановлені Кодексом, не застосовуються.

Детальніше: Платників податків, що виправили свої помилки, пропонують не штрафувати

Право на повідомлення про скаргу для третіх осіб. Нардеп законопроектом № 2556 пропонує внести зміни в ст. 95 і 111-1 ХПК, згідно з якими копія апеляційної і касаційної скарг також спрямовуватиметься і третім особам. Не дивлячись на те, що відповідно до ч. 3 ст. 26 і ч. 5 ст. 27 ХПК треті особи користуються процесуальними правами і несуть процесуальні обов'язки сторони, поза законодавчим регулюванням залишилося питання передачі копій апеляційної або касаційної скарги і прикладених до них документів третім особам у справі, що позбавляє вказаного учасника процесу можливості належним чином підготувати свої аргументи і міркування.

Подробиці: Пропонують присилати копії апеляційних скарг третім особам в господарському процесі

Приватний детектив - підприємець. Комітет з питань підприємництва вважає, що законопроект № 1093 про приватну детективну (розшуковий) діяльність вимагає доопрацювання. Зокрема, необхідно в першу чергу визначитися з формою створення і видами юридичних осіб, що здійснюють приватну детективну діяльність. Нагадаємо, що проектом пропонується легалізувати приватну детективну діяльність як вид підприємницької діяльностівизначити її загальні правові принципи.

Детальніше: Приватних детективів не поспішають узаконювати

Ви можете ознайомитися з аналітичними матеріалами і консультаціями по даній і іншим тематикам, безкоштовно встановивши тест-систему ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини