Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українським нотаріусам можуть дозволити забезпечувати докази

21 березня 2013, 13:18
279
5
Реклама

Нардеп-ударовец Валерій Карпунцов своїм законопроектом № 2567 запропонував доповнити статтю 34 Закони "Про нотаріат" новим пунктом, згідно з яким нотаріус наділяється правом забезпечувати докази для розгляду справи в судах або інших компетентних органах. А також доповнити Закон новою главою, присвяченою процедурі забезпечення доказів.

Як зараз регулюється?

Чинне законодавство України не передбачає процедури забезпечення доказів нотаріусом. В той же час, такі нотаріальні дії є звичайною практикою в інших країнах. Українські правозахисники навіть вимушені звертатися до нотаріусів Російської Федерації - ті складають відповідні протоколи, які потім перекладаються українською мовою і подаються до суду в якості доказу, розповів в пояснювальній записці депутат.

Крім того, іноді виникає потреба в фіксації доказів, які згодом будуть важкодоступними або втраченими. Як приклад можна привести сучасні засоби комунікації, Інтернет, коли інформація створюється і поширюється швидко і так само швидко може бути прихована або знищена. Адже, як точно помітив нардеп, значна кількість нотаріальних виробництв за своєю суттю орієнтована на те, щоб заздалегідь забезпечити відповідні докази (наприклад, будь-який договір упевняється в нотаріальному порядку для надання йому більшій юридичній достовірності).

В порядку здійснення нотаріальних дій нотаріусами України взагалі відсутня регламентація процедури по забезпеченню доказів нотаріусом, хоча в статті 102 Закони "Про нотаріат" передбачена можливість її проведення. Там йдеться про забезпеченні доказів нотаріусом, необхідних для ведення справ в органах іноземних держав. У частині другої цієї статті говориться, що дії для забезпечення доказів робляться відповідно до цивільного процесуального законодавства України. Інститут забезпечення доказів судом врегульований статтями 133 - 135 ГПК.

Яка процедура пропонується?

Передусім, забезпечення доказів нотаріусом визначається як фіксація (документування) інформації нотаріусом, яка здійснюється з метою її використання для підтвердження певних обставин, якщо згодом отримання або фіксація (документування) такої інформації стануть неможливими або скрутними.

Докази забезпечуються нотаріусом у випадках:

- важкій хворобі особи, якщо є об'єктивні підстави вважати, що стан здоров'я погіршає або настане його смерть;

- від'їзду особи за межу на тривалий термін;

- якщо є об'єктивні підстави вважати, що з часом певна інформація може зникнути, документи або матеріали можуть бути видалені, пошкоджені або змінені, а швидкопсувні продукти знищені (утилізували);

- якщо є підстави вважати, що розміщена в електронному вигляді за відповідною адресою в глобальній інформаційній мережі Інтернет інформація буде втрачена або навмисно змінена або знищена;

- представлення матеріалів, які можуть бути використані як докази, до зарубіжних судів або інших компетентних органів.

Нотаріус буде забезпечувати докази на підставі письмової заяви особи.

Нотаріус забезпечує докази, необхідні для розгляду цивільного, кримінальної, господарської або адміністративної справи у суді чи у разі виникнення необхідності представлення таких доказів у компетентні органи для підтвердження окремих фактів, на основі письмової заяви обличчя (облич), які до нього звернулися. У заяві мають бути вказані обставини, по яких представлення доказів згодом стане для заявника (заявників) неможливим або скрутним.

Термін здійснення нотаріальної дії із забезпечення доказів не може перевищувати 7 днів з моменту звернення до нотаріуса.

У законопроекті детально прописані правила дій нотаріуса по забезпеченню доказів. Зокрема, при огляді матеріалів нотаріус може також проводити аудіо - і відеозапис.

Нотаріус здійснює дії з фіксації (документуванню) інформаціїяка відома особі, в нотаріальній конторі або по місцю знаходження особи. Послідовність дій при фіксації відображається нотаріусом в акті, який підписується особою, відносно якої здійснюються дії, і нотаріусом, а також скріплюється друком нотаріуса.

До акту огляду інформації, розміщеної в Інтернеті, додаватимуться її роздруки.

Особливий інтерес викликають норми стосовно огляду матеріалів, які можуть бути використані як докази, - добровільно надані особами, які ними володіють, або ж розміщені в електронному вигляді за відповідною адресою в Інтернеті.

Акт огляду інформації, що міститься в Інтернеті, повинен містити послідовність проведення нотаріусом дій відносно доступу до цієї інформації. До нього приєднуються роздруки на паперовому носії зовнішнього вигляду інформації, огляд якої проводиться.

Витрати, пов'язані із залученням нотаріусам для здійснення нотаріальних дій із забезпечення доказів, несе особу, яка до нього звернулася. За здійснення нотаріальних дій із забезпечення доказів державні нотаріуси стягуватимуть держмито - 7 неоподатковуваних мінімумів. Приватні нотаріуси за здійснення таких нотаріальних дій стягують плату за домовленістю, але не менше розміру, що стягується державними нотаріусами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини