Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приватні внз платитимуть школам за студентів?

19 березня 2013, 09:01
120
0
Реклама

Законопроектом № 2531 пропонується внести зміни до Податкового Кодексу відносно питань фінансування загальноосвітніх учбових закладів. Як відмічає автор проекту, нардеп Валентин Ничипоренко, держфінансування школам бракує, велика частина виділених з держбюджету коштів спрямовується тільки на зарплату учителів і комунальні платежі.

Нардеп знайшов вихід з ситуації - пряме фінансування загальноосвітніх учбових закладів, тобто, приватні внз перераховуватиме школам суми, рівні тому відсотку податку на прибуток, на який цей установа звільняється від перерахувань до бюджету України. Перерахування коштів здійснюватиметься тим школам, випускникам яких надаються послуги навчання у внз згідно з угодою.

Запропонований механізм, яким передбачений перерахунок половини прибутку комерційних внз державі, а другої половини - школі. Внз укладатиме договір про надання освітніх послуг з випускником відповідного шкільного учбового закладу, отримувати реквізити рахунку школи випускника, і в кожен звітний податковий період перераховуватиме цій школі певну грошову суму (залежно від того, який прибуток отримав внз).

Для цього пропонується доповнити ст.151 Податкового Кодексу пунктом 151.5, яким передбачити, що прибутки, отримані вищим учбовим закладом недержавної форми власності від надання послуг за навчання, згідно з укладеними договорами, оподатковуються по ставці 10 %. А пункт 152.11 статей 152 НК - доповнити абзацом дев'ятим, яким передбачити, що суми грошових коштів, не перерахованих до бюджету при застосуванні ставки податку 10 %, перераховуються общеобразовательныму учбовому закладу, який закінчив особу, одержуючу послуги навчання. У випадку, якщо засоби не перераховані, внз недержавної форми власності платить державі 120 % суми, яка не була перерахована.

Прийняття запропонованих змін, запевняє автор, дозволить частково розв'язати насущну проблему шкіл стосовно забезпечення матеріально-технічної бази їх учбового процесу; а також збільшить конкурентоспроможність випускників шкіл.

Також В. Ничипоренко хоче зобов'язати внз платити за агітацію в школах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини