Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Угоду про вільну торгівлю СНД розбалансовано у бік Митного Союзу, - юрист

15 березня 2013, 17:56
299
0
Реклама

Угода про вільну торгівлю СНД для України набуло чинності 20 вересня минулого року, і документом було визначенощо сторони не застосовують у відношенні один одного митні збори і інші ним еквівалентні платежі за винятком перерахованих в доповненнях до угоди вилучень. Говорити про які-небудь значні наслідки для бізнесу і уподібнюватися занадто позитивним політикам, що віщали про значний прогрес в стосунках країн, у зв'язку з набуттям чинності цієї Угоди все ж не стоїтьвважають юристи. По-перше, дуже багато моментів, вказаних в документі вже передбачалися у відповідних двосторонніх договорах України, а по-друге, Угоду дещо розбалансовано на користь Митного союзу. Зокрема, Сергій Гришкостарший юрист ЮФ CMS Cameron McKennaзвертає увагу на ст. 18 Угод і Додаток 6, згідно з якими Угода не перешкоджає сторонам брати участь в угодах про митний союз, вільній торгівлі і / або прикордонній торгівлі відповідно до правил СОТ, і, зокрема, ст. XXIV ГАТТ 1994.

У випадку якщо участь однієї із сторін в угодах, вказаних раніше, веде до росту імпорту з такої сторони в таких об'ємах, які завдають збитку або погрожують завдати збитку промисловості Митного союзу, держави - учасники Митного союзу без збитку для застосування ст. 8 і 9 Угоди (застосування спеціальних захисних засобів, антидемпінгових і компенсаційних засобів у взаємній торгівлі) після проведення відповідних консультацій сторонами залишають за собою право ввести мита відносно імпорту відповідних товарів з такої першої сторони у розмірі ставки режиму найбільшого сприяння.

Що ж, усе, як по Дж.Оруэллу: усі рівні, але деякі рівніше резюмує Сергій Гришко.

Аналізуючи Угоду про вільну торгівлю з СНД, юрист нагадує, що в його рамках передбачена підготовка проекту угоди про транзит трубопровідним транспортом в СНД, оскільки Угоду, що вже набула чинності, цей аспект не регулює. Також не торкається Угода і лібералізації послуг.

Угода з СНД не є унікальним явищем, і на регіональному рівні країни укладають подібні договори, проте в нашому, на відміну від них, не позначені: питання захисту інвестиційної привабливості і рішення інвестиційних суперечок між країнами-учасницями; питання про захист довкілля; питання про вільне переміщення робочої сили.

Найбільш прогресивними в Угоді юрист називає положення про врегулювання суперечок між державами (до цього моменту такі конфлікти вирішувалися шляхом консультацій, які, як правило, завершувалися торговими війнами).

Спори між країнами-учасницями Угоди вирішуються 4 способами:

- консультації;

- передача суперечки до Економічного Суду СНД, якщо обидві сторони конфлікту є членами Угоди про статус Суду;

- передача суперечки на розгляд комісії експертів;

- інші способи, передбачені міжнародним правом.

Детальніше Андрій Шульгапартнер ЮК ARBITRADEзупинився на абсолютно новому способі вирішення суперечки - передачі його комісії експертів. Якщо впродовж 60 днів після отримання прохання про проведення консультації спор не був вирішений, сторона, яка вважає, що інша сторона не виконує своїх зобов'язань за Угодою, і таке невиконання зобов'язань наносить або погрожує завдати збитку економічним інтересам першої сторони, може повідомити іншу сторону суперечки про своє рішення передати суперечку дозвіл комісії експертів.

Комісія складається з 3 чоловік. По одному призначають самі сторони, а голову комісії вони повинні погоджувати між собою. Якщо сторони не можуть домовитися, хто ж буде головою, таку функцію може виконати Економічний Суд.

Комісія призначає слухання, вивчає документи надані сторонами, а потім готує попередній звіт, ознайомившись з яким, сторони можуть подавати до нього зауваження. Тільки після цього приймається остаточне рішення. Варто відмітити, що рішення має бути прийняте упродовж 180 днів з моменту формування комісії. Також передбачений скорочений термін в 90 днів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини