Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокати вимагають для себе фіксовану ставку податку

14 березня 2013, 13:55
457
0
Реклама

Втрачені Верховним Судом в ході здійснення судової реформи повноваження не дають спокою досі ні юристам, ні суддям. Зокрема, суддя ВСУ Василь Гуменюк відмічає: "Сама процедура допуску - це позитивне нововведення, проте, рациональнее було б, якби у рамках цієї процедури нам просто передавали матеріали справ, по яких звернулися громадяни, а не касаційний суд сам починав вирішувати - було неоднакове застосування закону або не було". Але у будь-якому випадку суддя вважає, що в найближчій перспективі не варто чекати змін в цій сфері.

Але може проблема не в процедурі допуску, а в тих, хто просить про перегляд рішення? Так, з 3,5 тис. заяв про перегляд рішень у зв'язку з неоднаковим застосуванням закону, допущена була мінімальна кількість справ, оскільки в заявах часто не вказують, в чому ж полягало таке неоднакове застосування, відмічає Олег Ткачуксуддя судової палати в цивільних справах ВССУ.

Нагадаємо, у ВР зареєстрована ініціатива Юрій Одарченка, який пропонує "повернути час назад" і ліквідовувати процедуру допуску, встановити можливість апеляційного оскарження рішень Вищого адмінсуду у ВСУ, та ін., про що детальніше читайте в матеріалі ЮРЛИГИ.

></p></td></tr><tr valign=

Василь Гуменюк і Олег Чернобай

Судді і адвокати підуть моді на медиацию?

Касаційні суди переобтяжені, і як наслідок - сторони про розгляд касації (за ініціативою іншого учасника конфлікту) у їх справі дізнаються абсолютно випадково. Не справляється ні канцелярія, ні самі судді. У зв'язку з цим представники суддівського співтовариства ратують за ініціативи по розвантаженню судів. Зокрема, є зважаючи на медиация, мода на яку повільно, але упевнено поширюється і в Україні.

Замість формальної вказівки на те, що можливі і інші способи врегулювання суперечок, окрім суду, В. Гуменюк вважає, що треба діяти активніше, ставлячи в приклад Німеччину, де судді стимулюють сторони до примирливих процедур і рішення своїх конфліктів, а також практикують більше неформальне відношення із сторонами (приміром, і судді, і сторони сидять разом).

Також розвантажити суди можна більше справ вирішуючи наказовим виробництвом, і не спонукати громадян звертатися в ЕСПЧ. Багато спор можна вирішити в Україні і не виносити їх на міжнародні інстанції.

Адвокати також схильні наслідувати приклад суддів відносно примирливих процедур. І Олег Чернобайкерівний партнер ЮК "Чернобай і партнери", і Ярослав Зейканстарший партнер АТ "Зейкан, Попович, Голуб і партнери" відмічають: Дуже рідко адвокати намагаються з'ясувати суть конфлікту. Адже якщо розібратися, то далеко не завжди треба звертатися до суду, суперечка цілком вирішувана на локальному рівні. А то потім трапляються трагікомічні ситуації, коли після судового процесу, що тривав більше року, представники сторін розуміють, що суперечка хоч і була виграна, але зовсім не оскільки треба було. Тобто, по суті це була марна трата часу.

Може варто спростувати міф, що головним супротивником примирливих переговорів є адвокати, оскільки це позбавляє їх гонорарів? - резюмує О. Чернобай.

></p></td></tr><tr valign=

Наталія Кузнєцова

Адвокати і податки

На даний момент змін відносно оподаткування адвокатів як осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, немає - як і раніше потрібна довідка 4-ОПП, що підтверджує реєстрацію в податковій інспекції, книга обліку і подача звітності. Зокрема, відзвітувати адвокати повинні як і інші фізособи - до 1 травня року, що йде за звітним, нагадує Сергій Наумовзамдиректора департаменту - начальник управління адміністрування податків на прибутки фізосіб Департаменту оподаткування фізосіб ДПС.

Також читайте: Адвокатів і нотаріусів проконсультували, як налогооблагается їх профдеятельность, Як видаються довідки за формою № 4-ОПП адвокатам - консультує ДПС.

Але ось в найближчому майбутньому очікуються певні нововведення. Міністр фінансів вже підписав наказ (документ на даний момент знаходиться на реєстрації в Мінюсті), згідно з яким :

- відомості про отримані прибутки треба буде вказувати за підсумками дняа не кожен факт отримання прибутків, як це передбачає діючий наказ;

- спрощена форма книги обліку - 9 граф обов'язкових до заповнення замість 12;

- книгу обліку можна вести також в електронній формі.

С. Наумов радить не забувати, що в декларації про прибутки адвокатові треба вказувати не лише надходження від адвокатської діяльності, але і подарунки, отриманий спадок, прибутки отримані від продажу нерухомості, та ін.

Крім того, в податковій є проект узагальнювальної податкової консультації, якій перелік витрат, на які можуть бути зменшені прибутки адвоката, пропонується доповнити витратами на проїзд до місця надання безкоштовної правової допомоги.

Що ж до адвокатів, то вони не особливо задоволені існуючою податковою обстановкою: "Адвокати теж нормальні люди. Чому у нас ставка 15-17%, при досить скромних оборотах, а в упрощенцев 5 груп з оборотом в 20 млн. грн. в рік ця ставка 5 і 7 %? Навіщо адвокатові наймати ще штат бухгалтерів, витрати на яких нікуди не включаються. Вийде завтра ми позбавлятимемо адвоката свідоцтва за те, що він погано платити податки, а то що він хороший адвокат - ця справа десята. Закріпите нам фіксовану ставку податку в 5 % або хоч би в 10 %"- обурюється учасник Форуму.

></p></td></tr><tr valign=

В ході Форуму був презентований новий продукт "ЛІГА : ЗАКОН" - система аналізу судових рішень "VERDICTUM"

Також на Форумі Зорислава Ромовскаяпрофесор, Академія адвокатури України, відчитала адвокатів, кого заслужено, а кого в цілях профілактики, і роздала усім домашнє завдання - вивчити на дозвіллі рішення КСУ від 02.11.2004 про призначення м'якшого покарання.

Аналізуючи огріхи практичного застосування норм Цивільного кодексу, пані Романовская вказує юристам на той факт, що суд має право застосовувати спосіб захисту не вказаний в ст. 16 ГК. І крім того, юриста обурює необхідність доведення, що особі був причинний моральний збиток. Будь-яка протиправна поведінка є шкідливою. Факт такої поведінки вже означає душевні страждання. У жінки помер син, а вона повинна доводити за допомогою свідчень лікаря, що їй був нанесений збиток? Та це просто марення. Предметом доведення в даному випадку мають бути факт протиправної поведінки і сума (чому ви вимагаєте 1 млн.грн., а не 1 гривну).

></p></td></tr><tr valign=

Зорислава Ромовская

Але окрім проблем в площині безпосередньо юридичною, все більше проблем етичних. Судді відмічають, що до них часто поступають прохання від юристів про деяке сприяння в процесі. Проте, це проблема не окремо взятих осіб. У нас деформована правова культура, стверджує Наталія Кузнєцовапрофесор Київського національного університету ім. Т. Шевченка. "Чому адвокати звертаються до суддів "по допомогу" в процесі? Та тому, що у них немає упевненості, що навіть ідеальна правова позиція отримає підтримку".

></p></td></tr><tr valign=

Владислав Волинец, ЮК "Професійна юридична група"

У минулому році на Форумі також обговорювалася проблема допуску заяв у ВСУ, судді розповідали про помилки, які допускають адвокати, а юристи скаржилися на проблеми в роботі Реєстру судових рішень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини