Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Жінки-депутати хочуть поговорити про гендерні проблеми

12 березня 2013, 11:19
115
4
Реклама

Жінки-нардепи Олена Кондратюк, Ірина Дбайлива і Ірина Геращенко, заручившись підтримкою депутата Валерія Пацкана, проектом постанови № 2502 пропонують провести у Верховній Раді 10 квітня 2013 року парламентські слухання на тему "Забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх рішення".

На думку нардепів, на практиці українське законодавство не є дієвим в частині забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. Недолік держпідтримки проявляється у багатьох аспектах. Також депутатам важко згадати випадки, коли хто був би покараний за дискримінацію за ознакою підлоги.

Наприклад, як повідомляється в пояснювальній записці, яскравим проявом дискримінації жінки на ринку праці є співвідношення заробітної плати жінок і чоловіків - зарплата жінок в середньому на 30% нижче. Не дивлячись на те, що працюючих жінок з вищою освітою 56 %, їх службове просування і професійний ріст обмежені, жінки відстороняються від ухвалення рішень.

Існують недоліки і пропуски в законодавчому регулюванні питань гендерної рівності. Важливо розробити і закласти не лише загальні норми відносно забезпечення рівних можливостей представників обох підлог, але і передбачати їх закріплення і дотримання на рівні підзаконних актів, і навіть в посадових інструкціях і штатних розкладах, вважають депутати. Жінки повинні отримати рівні з чоловіками права не лише на рівні виконання доручень, але і на рівні обговорення, прийняття і виконання рішень. Необхідно розробити і впровадити в життя ефективний механізм розгляду справ про дискримінацію за ознакою підлоги і створити комісію з рівності.

Одним з важливих аспектів, на думку нардепів, є необхідність усунути гендерну асиметрію в політиці.

Участь в парламентських слуханнях представників державних органів і громадських організацій дозволить розробити дієві механізми забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків і прийняти відповідні рішення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини