Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На пленумі ВССУ вирішив "забрати" собі земельні суперечки за участю держорганів

4 березня 2013, 12:55
265
0
Реклама

На засіданні пленуму ВССУ було прийняте 2 постанови:

- Про деякі питання юрисдикції загальних судів і визначення осудності цивільних справ;

- Про деякі питання застосування судами законодавства при вирішенні суперечок про відшкодування збитку, заподіяного джерелом підвищеної небезпеки.

Найбільша кількість обговорень, що досить прогнозовано, викликала питання осудності, відносно земельних суперечок, зокрема. Так, незважаючи на думку адмінсудів, участь в спорі держоргану ще не свідчить про те, що такі справи осудні саме адміністративним судам. Цю категорію справ судді на пленумі відносять до цивільних, оскільки в цих стосунків держорган не виступає суб'єктом управління.

Варто відмітити, що ряд пропозицій Інни Емельяновой, першого заступника міністра юстиції, за винятком редакційних правок, залишилися без підтримки пленуму. Ініціативи пані Емельяновой торкалися виключення деяких пунктів відносно приналежності земельних суперечок за участю фізособи до сфери компетенції судів цивільної юрисдикції, а також майбутніх змін до Закону про свободу совісті.

За критерій розмежування юрисдикцій робоча група узяла характер і предмет спірних стосунків, суб'єктний склад сторін.

Ця постанова стала першим подібним документом відносно розгляді цивільних справ, в якому врахована практика спеціалізованих судів, пропозиції ВСУ та ін.

Також суддям була представлена інформація про узагальнення судової практики розгляди цивільних справ з іноземним елементом. "На сьогодні не існує роз'яснення ВССУ з цього приводу, що істотно ускладнює життя суддям" - відмітила суддя Олена Ситнык. Зокрема, запропоновано суддям, приймаючи рішення по цій категорії справ, використовувати принцип невзаємності, тобто, не звертати увагу на наявність однакових прав у українців в певних іноземних державах, справи відносно громадян яких полежать розгляду.

У узагальненні судової практики порушені питання визначення осудності справ з іноземним елементом, судових доказів, особливості спадкоємства, основи придбання права власності на об'єкти нерухомості і земельні ділянки, трудових суперечок і так далі

Передбачається, що ця інформація буде надана судам для ознайомлення і роз'яснення ряду моментів, а надалі планується підготовка відповідної постанови.

Враховуючи різноманітність підходів до рішення справ про спадкоємство, на розгляд присутніх суддею Миколою Наумчуком була представлена інформація про узагальнення відповідної судової практики в 2010-2011 рр. Так, пропонується вирішити ряд спірних моментів відносно застосування норм процесуального права, спадкоємства права власності на нерухомість, зокрема, питань визнання права власності на об'єкти самовільного і незавершеного будівництва.

Було прийнято рішення на підставі узагальнення практики підготувати те, що відповідає інформаційного лист.

Після обговорення постанов і узагальнень и.о.председателя і замголови ВССУ "порадували" усіх присутніх в залі детальним аналізом статистичних даних за минулий рік. Так, за словами Станіслава Мищенко у 2012. збереглася тенденція до збільшення вступу касаційних скаргі в той же час істотно скоротилася кількість справ, які поступають до місцевих судів. Зокрема, середньомісячне навантаження на суддю місцевого суду складає 69, 3 подів і матеріалів, що приблизно на 50 % менше ніж минулого року, а ось навантаження на суддів ВССУ збільшилося на 17 %, тобто тепер вона складає 101 справу (також читайте: ВХСУ підвів підсумки роботи за минулий рік).

С. Мищенко звинуватив суддів в продукуванні скарг в ЕСПЧ, наводячи приклади, коли обличчя знаходиться під вартою по 2 року, а рішення у справі так і не прийняте.

У якості завдань для суддів на перше півріччя 2013г. пан Мищенко назвав скорочення кількості справ і підвищення якості судових розглядів, підвищення кваліфікації суддів (щоб скасувати волаючі випадки, коли розгляд справи триває роками, та ін.). Також в.о. голови ВССУ призвав апеляційні суди до активнішої допомоги проблемним місцевим судам, і акцентував увагу на тому, що слід нагадати Державній судовій адміністрації про удосконалення організаційного забезпечення судів (також читайте: Працівникам апарату судів підвищать зарплату?).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини