Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні мають намір заборонити порошки з фосфатами

1 березня 2013, 16:28
212
0
Реклама

У Україні скоро з'явиться Закон, який регулюватиме ситуацію на ринку побутової хімії. Зокрема, йдеться про зменшення і поступовий вивід із вживання миючих засобів, що містять фосфати. Відповідний законопроект розроблений Мінекономрозвитку у виконання доручення Кабміну.

Законопроектом передбачається заборонити виробництво, імпорт і реалізацію на території України синтетичних миючих засобів і товарів побутової хімії, у складі яких масова доля фосфатів в перерахунку на Р2О5 (загальний фосфор), складає більш ніж:

17 % - з 1 січня 2014 року;
10 % - з 1 січня 2016 року;
5 %- з 1 січня 2019 року;
0,7 % - з 1 січня 2021 року.

Ухвалення цього законопроекту дозволить скоротити вступ фосфатів в природне довкілля, що у свою чергу сприятиме зменшенню забруднення поверхневих водних об'єктів, що є джерелами питного водопостачання. Це, з одного боку, скоротить витрати на очищення водойм, з іншої - захистить здоров'я людей. А в цілому, забезпечить посилення охорони природного довкілля і дасть можливість збільшити реалізацію продукції на європейський ринок.

Нині проект цього Закону підготовлений і виставлені на сайті Мінекономорозвитку для обговорення і внесення зауважень і пропозицій.

Відмітимо, що велика кількість країн світу добровільно відмовилася від застосування в побуті миючих засобів на основі фосфатів. Регламентом Європарламенту і Ради ЄС від 31.03.2004 "Про миючі засоби" встановлені жорсткі вимоги відносно поступового припинення вступу на ринок пральних порошків з вмістом фосфору в два етапи: до 30 червня 2013 року і до 1 січня 2017 року. Крім того, проект Технічного регламенту Митного союзу передбачає повне видалення фосфатів із складу синтетичних миючих засобів в 2020 році.

Джерело: Мінекономрозвитку.

Нагадаємо, що Минрегинразвития замислювалося на цю тему ще влітку минулого року, а восени законопроектом № 11334 нардепи хотіли заборонити фосфатосодержащие миючі засоби.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини