Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнесу радять об'єднуватися для лобіювання своїх інтересів

26 лютого 2013, 17:18
699
0
Реклама

Сьогодні відбулося перше засідання прес-клубу Громадської ради при Держпідприємництва "Закон&Бізнес"на якому обговорювалися перешкоди в розвитку підприємництва. Планується, що засідання клубу проходитимуть раз на місяць, але для обговорення особливо гострих питань можлива ініціація зборів експертів і частіше. Зокрема, наступне засідання планується на 27-28 березня. Передбачається, що участь в прес-клубі візьмуть регіональні представники, щоб допомогти створити більше цілісну картину.

Причини, які, на думку доповідачів, заважають підприємництву, давно не нові і, можна сказати, навіть банальні. Це, зокрема, недосконала система регулювання бізнесу, пасивність громадянського суспільства, швидкість проведення реформи, невиконання законодавства, зловживання правом при розподілі благ та ін. Тобто все те, про що говорять постійно упродовж вже багатьох років, і те, що вже багато років залишається на одному рівні невирішеності.

Олександр Потимков і Юрій Папировый (зліва направо)

Адже в цілому секрет успіху бізнесу однаковий для усіх країн. Узяти ту ж Грузію, яку досить часто приводять в якості прикладу реалізованих реформ. Вивчивши питання, стверджує Валерій Ветровкоординатор регіональних експертних груп при Громадській раді, для успіху потрібне наступне - вивчення досвіду інших країн і імплементація його у своє законодавство, політична воля, ну і те, що було зроблено в Грузії - на 80% поміняли адміністративний апарат, який здійснював реформу.Крім того, слід врахувати, що група людей, що займаються реформами в Грузії, підкорялася тільки Президентові.

У нас системної політичної волі ніколи не було. До того ж админаппарат гальмує реалізацію реформ, а йому у свою чергу активно допомагають місцеві органи влади, говорить В. Вітрів.

"Український бізнес я бачу таким чином - потужна морда на рахітичному телі з тоненькими ніжками. Морда - це великий бізнес, який грає за своїми правилами, тобто це монополія, відбирання сегментів ринку та ін., а тоненькі ніжки - це увесь інший бізнес" - міркує Сергій Шабовтаглава комітету з питань державної регуляторної політики Громадської ради.

Що ж, для того, щоб якось вирівняти ситуацію Юрій Папировыйглава комітету з питань розвитку саморегулювання Громадської ради, пропонує бізнесу укрупнюватися, об'єднаються в профобъединения для того, щоб мати реальну можливість лобіювати ухвалення необхідних рішень, добуватися відміни положень документів, що створюють перешкоди.

Олексій Мервинский і Валерій Ржечицкий (зліва направо)

У числі проблем, які торкнулися на сьогоднішньому обговоренні :

- необхідність узгодження проектів нормативних актів з відповідними громадськими радами і представниками регіонів;

- ухвалення закону про саморегулируемых організації;

Відзначається, що цей закон у кращому разі з'явиться в найближчі 2-3 року. Крім того, є думки, що він і зовсім не потрібний, а необхідні норми слід включити в профільні закони.

- спрощення ліцензування;

- проект закону про внутрішню торгівлю. На думку першого заступника голови Держпідприємництва Олександра Потимковацей проект не подобається або тим, хто його не читав, або тим, хто звик працювати без контролю. Хоча в першу чергу все ж треба розібратися - а чи треба взагалі регулювати цю сферу цим законом?

Сергій Шабовта і Павло Михайлиди (зліва направо)

Юрій Папировый

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини