Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть ліквідовувати ВАСУ

21 лютого 2013, 10:15
291
2
Реклама

Учора у ВР був зареєстрований законопроект № 2349 "Про ліквідацію Вищого адміністративного суду України".

Ініціатори проекту - народні депутати Ю. Одарченко, А. Павлівський, С. Курпиль, А. Чорноволенко - пропонують ліквідовувати ВАСУ як суд касаційної інстанції і вищий спеціалізований суд адміністративної юрисдикції.

Поділа, які поступили у ВАСУ для розгляду в касаційному порядку до набуття чинності передбачуваного закону, закінчуються розглядом в цьому суді, а усі інші справи тимчасово розглядаються судовою палатою у адміністративних справах Верховного суду України. Цій же палаті передаються функції Вищого адміністративного суду у справах, в яких він є судом першої або апеляційної інстанції.

Законопроект дозволяє подати до Верховного суду України апеляційну скаргу на будь-яке рішення, яке було прийнято ВАСУ як судом першої інстанції, але не довше, ніж впродовж 1 місяця з моменту набуття чинності закону.

З метою укомплектовування ВСУ належною кількістю суддів по розгляду адміністративних справ, Пленуму Верховного суду дозволяється здійснювати тимчасовий переклад у ВСУ суддівякі були обрані безстроково в інших судів України. Такі судді здійснюють правосуддя у адміністративних справах, але не мають права голосу на Пленумі.

Якщо закон ухвалять, впродовж 6 місяців ВСУ розробить пропозиції відносно визначення нового суду касаційної інстанції у адміністративних справах. Передбачається, що впродовж року Верховна Рада України проведе судову реформу, внаслідок чого система адміністративного судочинства буде відновлена.

Вони стверджують, що з 2010 року ВАСУ систематично порушує конституційні права громадян, у більшості випадків підтримує позицію чиновників органів держвлади, увесь тягар доведення покладається на громадянина, тому "необхідно приймати радикальне рішення щодо очищення української юстиції від "кірєєвщини".

Читайте також:
ВАСУ 10 років: спогади, ностальгія і обмін досвідом .

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини