Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сайти українських юркомпаний досліджували на предмет КСО (инфографика)

13 лютого 2013, 15:26
655
0
Реклама

Центр "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності" і ЮРЛИГА оцінили згідно з Індексом прозорості і підзвітності сайти 65 українських юридичних компаній на предмет розкриття останніми політик і практик у сфері корпоративної соціальної відповідальності. До списку увійшли найбільш впливові і успішні юрфірми, що працюючі на території України і потрапили за станом на 1 серпня 2012 року в ключові міжнародні рейтинги : Legal 500, Chambers Europe, PLC Which Lawyer і IFLR 1000.

12 грудня в ході урочистій церемонії Pro Bono Awards 2012що проходила у рамках фіналу IV Національного щорічного конкурсу бізнес-кейсів по КСО, ЮРЛИГА і Центр "Розвиток КСО" нагородили переможця номінації "найпрозоріший сайт юридичної фірми". Ним стала юркомпания "Правовий Альянс".

Згідно методології Індексу веб-сайти юрфірм оцінювалися за чотирма ключовими критеріями:

• звітність (40 % загального результату) - наявність звіту про діяльність компанії в соціальній і екологічній сферах;

• зміст (35 % загального результату) - рівень розкриття інформації по ключових сферах КСО;

• навігація (10 % загального результату) - легкий доступ читача до будь-якої інформації про соціальну і екологічну відповідальність фірми;

• доступність (15 % загального результату) - потенційна доступність веб-сайту з точки зору різних аспектів (мови, наявність контактної інформації, адаптація для людей з обмеженими можливостями і т. д.).

Результати дослідження представлені в инфографике ЮРЛИГИ:

Відповідно до результатів оцінки найбільш інформативним сайтом юридичних компаній за поданням інформації про корпоративну соціальну відповідальність у рамках Індексу прозорості в Україні визнаний сайт фірми "Правовий альянс" (рівень розкриття інформації - 27,5 %, 55 балів). До лідерів приєдналися також компанії "Астерс" (52 бали, 26 %) і "Павленко і Побережнюк" (44 бали, 22 %).

Середній рівень прозорості юридичних фірм України склав 15,7 %.

В ході дослідження з'ясувалося, що жодна з найбільш відомих українських юридичних компаній не готує соціального звіту. На жаль, доводиться ще раз констатувати той факт, що у Україні відсутня традиція звітності за соціальними і екологічними показниками.

Дванадцять юридичних фірм мають на своїх сайтах сторінки, присвячені соціальній діяльності. Проте наявність такої сторінки ще не гарантує того, що відвідувачі сайту отримають детальну інформацію про діяльність компанії у сфері корпоративної соціальної відповідальності. Жодна фірма, чиї сайти аналізувалися, не надала інформацію відносно показників і результатів впровадження своєї соціальної відповідальності, а також антикорупційної політики і менеджменту КСО.

Досить низький рівень відкритості українських юридичних компаній можна пояснити тим, що практично усі сайти орієнтовані передусім на клієнта, а не на громадськість. Підтвердженням цього виводу є той факт, що сайти містять інформацію, що стосується спеціалізації фірми, сфер надання її послуг, партнерів і юристів, частково клієнтів. Фактична відсутність інформації на сайтах відносно політики корпоративної соціальної відповідальності свідчить про те, що вона не розглядається компаніями як репутаційна складова і конкурентна перевага.

В результаті проведеного дослідження організатори вважають потрібним рекомендувати представникам ринку юридичних послуг України :

1) враховуючи, що юридична практика тісно пов'язана з питаннями етики і прав людини, компанії повинні сформулювати цінності і етичні стандарти своєї діяльності і оприлюднити їх;

2) інших ключових компоненти соціальної відповідальності - захист довкілля, трудові стосунки, стосунки з постачальниками, антикорупційна політика і т. д. можуть бути включені в політику соціальної відповідальності фірм з урахуванням специфіки юридичного бізнесу;

3) інформація про політику соціальної відповідальності компаній, яка розміщується на сайтах, повинна мати детальніший характер з чітко певними показниками і результатами її впровадження;

4) з метою підвищення рівня прозорості українським юридичним компаніям, на нашу думку, необхідно згрупувати усю інформацію, що стосується соціальної відповідальності фірм (чи окремих її складових), і розмістити її на окремих сторінках сайту;

5) з метою інформування стейкхолдеров і широкій громадськості про політику соціальної відповідальності юридичні компанії можуть почати готувати соціальні звіти. Підготовка звітів дозволить фірмам також проаналізувати свої зусилля і інтегрувати політику соціальної відповідальності у бізнес-стратегію компаній.

Центр "Розвиток КСО" у кінці 2012 року також провів оцінку сайтів 100 найбільших компаній України (з більше 10 секторів економіки) по чистих прибутках і чистому прибутку в 2011 році (згідно з рейтингом ТОП-100 тижневика "Инвестгазета") на предмет розкриття інформації і діяльності у сфері корпоративної соціальної відповідальності. Згідно з підсумками цього дослідження найбільш інформативним і прозорим сайтом за поданням інформації про корпоративну соціальну відповідальність визнаний сайт фірми Систем Кэпитал Менеджмент (СКМ), що набрала 147 балів (73 % розкриття інформації).

Раніше Центр піддавав окремій оцінці сайтів по Індексу прозорості український банківський сектор, фармацевтичні і IT- компанії, результати таких досліджень можна подивитися на сайті Центру.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини