Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За ненадання допомоги особі, що знаходиться в небезпеці, запропоновано штрафувати

28 січня 2013, 14:49
589
3
Реклама

Нардеп Сергій Мищенко закрегистрировал в парламенті законопроект № 2090 - з метою запобігання нещасним випадкам, загибелі осіб, що знаходяться в безпорадному або другом небезпечному для життя станісвоєчасного надання їм медичній допомозі.

"Майже кожен громадянин хоч би раз, але спостерігав картину, коли люди проходять повз особу, яка лежить у безпорадному стані посеред тротуару, біля автобусної зупинки, або у іншому місці, і при цьому навіть не намагаються надати йому яку-небудь допомогу - роздумує депутат. - Причин, чому особа опинилася в такому стані, може бути множина: це і серцевий напад, і головний біль, і тепловий удар, і багато інших причин".

Законопроект деталізує чинне законодавство у сфері надання допомоги особам, що знаходяться в небезпечному для життя стані. Пропонується доповнити КоАП ст.183-1, яка передбачатиме відповідальність за ненадання допомоги особі, що знаходиться в небезпечному для життя стані (нагадаємо, що ст.136 УК передбачає подібну відповідальність - але тільки якщо це спричинило тяжкі тілесні ушкодження).

Так, ненадання допомоги особі, що знаходиться у безпорадному або другом небезпечному для життя стані, при нагоді надати таку допомогу, або несполучення про такий стан особи належним установам або особам -
пропонується караються штрафом у розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян.

Також запропоновано внести відповідні зміни ст.37 Основ законодавства про охорону здоров'я - встановити, що медпрацівники зобов'язані влаштувати до лікувально-профілактичної установи і надавати першу невідкладну допомогу особам, що знаходяться у безпорадному стані, незалежно від причин виникнення такого стану. А передбачувані зміни ст.10 Закону "Про міліцію" накладають на міліцію обов'язок забезпечити доставку цих осіб до найближчої лечебно-профилактическму установи.

На думку С. Мищенко, у разі ухвалення такого закону будуть створені умови для запобігання нещасним випадкам загибелі громадян, що знаходяться у безпорадному або другом небезпечному для життя стані, а також зменшиться кількість правопорушень, оскільки такі особи часто виступають суб'єктом або об'єктом правопорушень. Крім того, законопроект покликаний підняти правову культуру громадян.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини