Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Укрзалізницю" змусять робити якісні послуги?

22 січня 2013, 13:42
407
6
Реклама

Упродовж 2012 р. затримки хвалених потягів Хюндай були на слуху навіть у тих, хто в житті не користувався залізничним транспортом. Запізнення і поломки вже встигли стати притчею во язиціх, і доставили масу клопоту пасажирам, яким іноді доводилося проводити десь серед поля по декілька годин доки здійснювався ремонт. По даним Олександра Онищенкокерівного партнера АК "Правочин"близько 400 потерпілих від такого "комфортного і своєчасного" проїзду звернулися до "Укрзалізниці" з претензіями на загальну суму 47 тис. грн. Проте, ці гроші ніхто не поспішає повертати, посилаючись у відписках на відсутність розробленого порядку відшкодування збитку і тому подібне. Максимум, на який може розраховувати пасажир, це повернення різниці в ціні між квитком на той же Хюндай і ціною квитка на той потяг, на який пасажира пересадили у зв'язку з поломкою.

Але, можливо, ситуацію вдасться змінити. Так, минулого тижня в Соломенский районний суд м. Києва був поданий перший позов відносно запізнень Хюндая (з позовом можна ознайомитися на сайті Українського союзу Хельсінкі). Як відмічають юристи, цей документ можуть брати за основу і інші пасажири, бажаючі поборотися з "Укрзалізницею".

Олександр Онищенко

Позов був поданий юристом Українського союзу Хельсінкі з прав людини Максимом Щербатюком (він же і потерпілий)у складанні якого йому pro bono допомагали юристи АК "Правочин". Відмічають, що схожі позови готові подати приблизно 40 потерпілих.

М. Щербатюк в жовтні під час поїздки з Харкова в Київ застряг посеред поля, запізнившись загалом і складному в пункт призначення на 3.5 години. Для того, щоб потрапити в Київ, йому і іншим пасажирам довелося пересісти з Хюндая, що ламалося, в інший потяг.

Відповідачами визначені Державна адміністрація залізничного транспорту і ГП "Українська залізнична швидкісна компанія".

Позовні вимоги включають:

- 3% пені (21 грн.) за несвоєчасне надання послуг;

- відшкодування різниці між вартістю квитка за Хюндай і вартістю квитка за потяг, який був запропонований на заміну (за квиток на Хюндай було сплачено десь 220-250 грн.);

- відшкодування морального збитку (1 тыс .грн.). Спочатку, говорить М. Щербатюк, була ідея встановити чисто символічну суму в 1 грн., щоб показати сам факт можливості відшкодування збитку, проте надалі було прийнято рішення встановити іншу суму);

- спростування недобросовісної інформації. Досі на сайті "Укрзалізниці", стверджує А. Онищенко, міститься інформація відносно того, що потяги "Интерсити" і "Интерсити +" забезпечують не лише належний рівень комфорту, але і своєчасне прибуття в пункт призначення незалежно від погодних умов та ін.

- обязать "Укрзалізницю" налагодити роботу з рухомим складом і забезпечити якісне надання послуг.

Айгуль Муканова, керівник Української фундаторки правової допомоги

Цей позов, як сподіваються його автори. буде задоволений і створить що відповідає прецедентщо полегшить надалі боротьбу з монополістом.

Олександр Онищенко і Максим Щербатюк

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини